Οι κριτές ψάχνουν για άτομα που ξεχωρίζουν για το επικοινωνιακό τους χάρισμα, για την σαφήνεια του περιεχομένου τους και για την επιστημονική τους εγκυρότητα.

Περιεχόμενο

Το περιεχόμενο των παρουσιάσεων πρέπει να είναι επιστημονικά ακριβές και να εμπεριέχονται όλες οι έγκυρες απόψεις που μπορεί να υπάρχουν για ένα θέμα. Το θέμα που θα επιλεγεί θα πρέπει να μπορεί να παρουσιαστεί στο ευρύ κοινό μέσα σε τρία λεπτά.

Σαφήνεια

Η σαφήνεια είναι βασικός παράγοντας της επικοινωνίας της επιστήμης. Η δομή της παρουσίασης θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να επιτρέπει στο ευρύ κοινό να την παρακολουθήσει και να την κατανοήσει πλήρως.

Χαρισματικότητα

Ο διαγωνιζόμενος θα πρέπει να μεταδώσει τον ενθουσιασμό του στο κοινό και στην κριτική επιτροπή. Ο μεγάλος νικητής θα πρέπει όχι μόνο να παρουσιάσει με σαφήνεια ένα επιστημονικό θέμα αλλά να μεταδώσει και το πάθος του για αυτό.

Δέκα συμβουλές από τη κριτική επιτροπή

  1. Δώστε έμφαση στο πώς αρχίζεις και πώς τελειώνεις μια παρουσίαση – Τραβήξτε μας την προσοχή στην αρχή και ολοκληρώστε την παρουσίασή σας με έναν τρόπο που θα μας κάνει να τη θυμόμαστε για πάντα!
  2. Μην προσπαθήσετε να αντιγράψετε το στυλ κάποιου άλλου – Κάντε αυτό που ταιριάζει περισσότερο σε εσάς.
  3. Μην ξεχνάτε ότι πρόκειται για επιστημονικό διαγωνισμό – Μπορούμε να μάθουμε πολλά για τις επιστήμες μέσα σε μόνο τρία λεπτά.
  4. Επιλέξτε να μιλήσετε για κάτι που σας ενθουσιάζει – Με αυτό τον τρόπο όλοι θα νιώσουμε τον ενθουσιασμός σας.
  5. Αφήστε πίσω σας την ασφάλεια του PowerPoint – Δοκιμάστε κάτι πιο δημιουργικό.
  6. Μη χάνετε τη στιγμή – Αυτό που συμβαίνει αυτά τα τρία λεπτά είναι αυτό που τραβάει την προσοχή του κοινού και της κριτικής επιτροπής. Ό,τι και να συμβεί μη χάσετε την αυτοπεπείθησή σας.
  7. Μην το παρακάνετε με την εισαγωγή – Σίγουρα πρέπει να μας βάλετε στο θέμα με κάποιο τρόπο. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι πρέπει να το κάνετε γρήγορα και σωστά, ώστε να έχετε περισσότερο χρόνο για το κυρίως θέμα.
  8. Διατηρείστε τη συνοχή της παρουσίασής σας – Όσο ικανός/ή και αν είστε στον αυτοσχεδιασμό, σκεφτείτε τη δομή της παρουσίασής από πριν καταγράφοντάς τη σε απλά βήματα. Ακόμα και αν ξεχάσετε τις πιο έξυπνες ατάκες σας, θα μπορείτε πάντα να βρείτε τον ειρμό σας. Το μόνο που πρέπει να θυμάστε είναι αυτά τα πέντε-έξι βήματα της δομής της παρουσίασής σας. 
  9.  Τι θα συγκρατήσουν μετά; – Τι αφορά η παρουσίασή σας; Είστε έτοιμοι να απαντήσετε σε αυτή την ερώτηση με δέκα λέξεις; Χρησιμοποιείστε αυτές τις λέξεις ως ερωτήσεις ή τίτλους. Θα βοηθήσετε με αυτό τον τρόπο την επιτροπή και το κοινό να θυμηθεί το περιεχόμενο της παρουσίασής σας και μετά το τέλος της εκδήλωσης.
  10. Φανταστείτε τον εαυτό σας στο σανίδι! – Μην ξεχνάτε ότι θα βρίσκεστε πάνω σε σκηνή οπότε κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε προκειμένου να εκμεταλλευτείτε το χώρο και να σκηνοθετήσετε καλύτερα τον εαυτό σας. Κάντε τα τρία σας λεπτά να μοιάζουν με την πιο απολαυστική θεατρική παράσταση!