Πιστεύουμε ότι οι εξετάσεις πρέπει να είναι προσβάσιμες για όλους, ανεξαρτήτως των μαθησιακών ή σωματικών δυσκολιών τους. Πριν εγγραφείτε στις εξετάσεις, διαβάστε το παρόν έγγραφο. Περιέχει συχνές ερωτήσεις σχετικά με τη μέριμνα που λαμβάνεται για τους υποψηφίους με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες.

Ειδικές ρυθμίσεις

Το British Council δεσμεύεται να παρέχει σε όλους τους σπουδαστές/υποψηφίους ανοιχτή και ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες. Για τους υποψηφίους με προβλήματα ακοής, ομιλίας, όρασης ή κινητικά προβλήματα, παρέχουμε ειδικές ρυθμίσεις. Ανάλογες ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται και για τους υποψηφίους με μαθησιακές δυσκολίες, όπως η δυσλεξία.

Σε περίπτωση που έχετε εμπλακεί σε ατύχημα πριν από τις εξετάσεις και έχετε υποστεί τραυματισμό, όπως κάταγμα του βραχίονα, μπορούμε επίσης να ζητήσουμε ειδική μέριμνα για εσάς κατά την ημέρα των εξετάσεων.

Η ειδική μέριμνα μπορεί να περιλαμβάνει:

  • μεγαλύτερο χρόνο εξέτασης 
  • διαλείμματα με παρουσία επόπτη 
  • εναλλακτικές μεθόδους εξέτασης, π.χ. σε κώδικα Braille ή με μεγάλους χαρακτήρες
  • πρόσβαση με αναπηρικό αμαξίδιο
  • αντιγραφέα ή γραφέα (κάποιος που πληκτρολογεί τις λέξεις που του υπαγορεύετε)
  • ασκήσεις Κατανόησης Προφορικού Λόγου (Listening) με διάβασμα των χειλιών.

Εάν για την περίπτωσή σας απαιτούνται διαφορετικές ειδικές ρυθμίσεις οι οποίες δεν αναφέρονται εδώ, θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες σας. Επικοινωνήστε μαζί μας και θα προσπαθήσουμε να βρούμε την πιο κατάλληλη λύση για εσάς.

Προϋποθέσεις για να δοθεί ειδική μέριμνα

Απαραίτητη προϋπόθεση προκειμένου να ζητήσουμε ειδική μέριμνα για εσάς είναι να προσκομίσετε την ανάλογη ιατρική βεβαίωση από τον σχετικό ιατρό, μεταφρασμένη στα Αγγλικά.

Η ιατρική βεβαίωση πρέπει:

  • να είναι ευανάγνωστη
  • να αναφέρει επακριβώς το πρόβλημα και τις ανάγκες σας
  • να είναι πρωτότυπο έγγραφο και να φέρει κεφαλίδα με τα στοιχεία ή επίσημη σφραγίδα και αναγραφή του ονόματος και της ειδικότητας, καθώς και υπογραφή του αναγνωρισμένου ιατρού σας.
  • να είναι μεταφρασμένη στα Αγγλικά και επικυρωμένη από επίσημο μεταφραστή (π.χ. μεταφραστικό γραφείο ή δικηγόρο ή από το μεταφραστικό γραφείο του υπουργείου εξωτερικών ή από το τμήμα μεταφράσεων του British Council).

Για τους υποψηφίους με μαθησιακές δυσκολίες (π.χ. δυσλεξία) ισχύουν επιπλέον κριτήρια. Τα σημαντικότερα είναι:

  • Τα ιατρικά πιστοποιητικά πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι δύο έτη πριν από την ημερομηνία των εξετάσεων.
  • Θα σας ζητήσουμε επίσης ένα δείγμα του γραφικού χαρακτήρα σας – συγκεκριμένα μια σύντομη χειρόγραφη έκθεση στα Αγγλικά.

Οι πληροφορίες που συλλέγουμε μέσω της συγκεκριμένης διαδικασίας χρησιμοποιούνται προκειμένου να ζητήσουμε την ειδική μέριμνα που ενδείκνυται για κάθε περίπτωση υποψηφίου.

Εάν είστε ιδιοκτήτης σχολείου ή φροντιστηρίου ο οποίος υποβάλλει αιτήσεις για λογαριασμό μαθητών σας, παρακαλείστε να χρησιμοποιείτε ξεχωριστή αίτηση για τον συγκεκριμένο υποψήφιο και όχι το συγκεντρωτικό έντυπο.

Προκειμένου να μπορούμε να προβλέψουμε τις καταλληλότερες για εσάς ρυθμίσεις, όλες οι αιτήσεις πρέπει να υποβάλλονται αρκετά πριν από τις εξετάσεις. Επικοινωνήστε μαζί μας πριν από τη συμπλήρωση της αίτησής σας ώστε να ενημερωθείτε έγκαιρα για τις προθεσμίες ή εφόσον έχετε απορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε.

Πότε πρέπει να υποβάλω αίτηση για πρόβλεψη ειδικής μέριμνας;

Η αίτησή σας πρέπει να υποβληθεί στην υπηρεσία εξετάσεων του British Council τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από την ημερομηνία των εξετάσεων.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μας για να ενημερωθείτε για τις προθεσμίες ή εφόσον έχετε απορίες σχετικά με το τι πρέπει να κάνετε.

Επισημαίνεται ότι τυχόν καθυστερήσεις λόγω ημιτελών ή ασαφών αιτήσεων μπορούν να οδηγήσουν σε αδυναμία έγκρισης των αιτήσεων αυτών ή σε αδυναμία έγκαιρης πρόβλεψης για τροποποιημένο υλικό εξετάσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνείτε μαζί μας:

Τηλέφωνο 210 369 2333
Email customerservices@britishcouncil.gr

Προσπαθούμε να απαντάμε σε όλες τις τηλεφωνικές κλήσεις εντός 30 δευτερολέπτων και στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εντός τρεις εργάσιμες ημέρες.

Υποψήφιοι με μαθησιακές δυσκολίες (Μέρος 1)

Τι ρυθμίσεις προβλέπονται;

Υπάρχουν διάφορες ειδικές ρυθμίσεις που μπορούμε να προβλέψουμε για εσάς. Ο καθηγητής σας μπορεί ελεύθερα να μας ζητήσει να φροντίσουμε για τις κατάλληλες ρυθμίσεις που ενδείκνυνται για την περίπτωσή σας.

1. Επιπλέον χρόνος

Ενδέχεται να χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσετε μια ενότητα των εξετάσεων. Μπορούμε να σας παρέχουμε 25% περισσότερο χρόνο από τον κανονικό. Για παράδειγμα, εάν μια ενότητα διαρκεί μία ώρα, εσείς θα έχετε 15 λεπτά επιπλέον για να την ολοκληρώσετε.

Ο επιπλέον χρόνος μπορεί να υπερβαίνει και το 25%, εφόσον εσείς ή ο καθηγητής σας θεωρεί ότι το χρειάζεστε. Ωστόσο, πρέπει να έχετε υπόψη ότι ο υπερβολικός επιπλέον χρόνος μπορεί να σας κουράσει περισσότερο.

2. Διαλείμματα με παρουσία επόπτη

Παράλληλα με την πρόβλεψη για επιπλέον χρόνο, ή αντί αυτού, μπορούμε να φροντίσουμε για διαλείμματα με παρουσία επόπτη. Στην περίπτωση αυτή, μπορείτε να διακόπτετε την εξέταση και να κάνετε ένα διάλειμμα σε άλλη αίθουσα. Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος συνοδεύεστε από επόπτη. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει εφόσον αντιμετωπίζετε προβλήματα συγκέντρωσης.

3. Πληκτρολόγηση των απαντήσεών σας

Μπορούμε να σας παρέχουμε πρόσβαση σε υπολογιστή, επεξεργαστή κειμένου ή γραφομηχανή, εάν αυτός είναι ο συνήθης τρόπος με τον οποίο γράφετε.

Δεν μπορείτε ωστόσο να χρησιμοποιείτε τις λειτουργίες ορθογραφικού και γραμματικού ελέγχου ή θησαυρού όρων. Εάν το εξεταστικό κέντρο δεν διαθέτει υπολογιστή, ενδέχεται να μπορείτε να φέρετε τον δικό σας.

Ορισμένα πράγματα που πρέπει να θυμάστε:

  • Εάν χρησιμοποιήσετε υπολογιστή, θα πρέπει να βρίσκεστε μόνος σε ξεχωριστή αίθουσα. Επειδή ενδέχεται να μη μπορούμε να ανταποκριθούμε σε τέτοιο αίτημα, επικοινωνήστε μαζί μας εγκαίρως ώστε να μεριμνήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για την περίπτωσή σας.
  • Δεν μπορείτε να υπαγορεύσετε σε κάποιον τις απαντήσεις σας ώστε να τις πληκτρολογήσει αυτός για εσάς. Πρέπει εσείς οι ίδιοι να πληκτρολογήσετε τις απαντήσεις σας.
  • Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λογισμικό αναγνώρισης φωνής.

4. Ανάγνωση των θεμάτων

Παρότι ενδέχεται να χρειάζεστε περισσότερο χρόνο για να διαβάσετε τα θέματα των ερωτήσεων, δεν υπάρχει δυνατότητα να σας τα διαβάσει κάποιος άλλος και δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λογισμικό ανάγνωσης οθόνης.

5. Βοήθεια από αντιγραφέα

Εάν ο γραφικός σας χαρακτήρας δημιουργεί προβλήματα στην ανάγνωση, μπορούμε να παρέχουμε ένα χειρόγραφο ή δακτυλογραφημένο αντίγραφο του γραπτού σας. Στο τέλος της εξέτασης θα διαβάσετε τις απαντήσεις σας στον αντιγραφέα, μαζί με όλα τα σημεία στίξης. Ο αντιγραφέας θα συντάξει ένα ακριβές αντίγραφο των απαντήσεών σας, συμπεριλαμβανομένων τυχόν λαθών.

6. Βοήθεια στη συμπλήρωση των φύλλων απαντήσεων

Στις περισσότερες ενότητες των εξετάσεων, καλείστε να αντιγράψετε ή να μεταφέρετε τις απαντήσεις σας σε ειδικό φύλλο απαντήσεων το οποίο βαθμολογείται από υπολογιστή. Εάν δυσκολεύεστε να ακολουθήσετε τους αριθμούς ή τη σειρά των ερωτήσεων σε μια σελίδα, μπορούμε να σας δώσουμε τη δυνατότητα να γράψετε τις απαντήσεις σας σε ξεχωριστό φύλλο ή απευθείας στο έντυπο των ερωτήσεων.

7. Έγχρωμες διαφάνειες

Μπορούμε να ζητήσουμε άδεια για χρήση έγχρωμων διαφανειών, εάν συνηθίζετε να τις χρησιμοποιείτε.

8. Άλλος εξοπλισμός

Επικοινωνήστε μαζί μας σε περίπτωση που θέλετε να χρησιμοποιήσετε τυχόν άλλον εξοπλισμό, όπως μεγεθυντή οθόνης.

Εφόσον έχουμε συμφωνήσει για την εφαρμογή οποιασδήποτε από τις προαναφερθείσες ειδικές ρυθμίσεις, οι απαντήσεις σας βαθμολογούνται με τον ίδιο τρόπο όπως εκείνες των υπολοίπων υποψηφίων.

Υποψήφιοι με μαθησιακές δυσκολίες (Μέρος 2)

Τι πιστοποιητικά θα χρειαστώ;

Υποστηρίζουμε όλα τα αιτήματα για πρόβλεψη ειδικής μέριμνας που υποβάλλονται στο Cambridge English. Ωστόσο, όλες οι αιτήσεις πρέπει να συνοδεύονται από ιατρική βεβαίωση του σχετικού ιατρού.

Η ιατρική βεβαίωση:

  • Πρέπει να είναι ευανάγνωστη.
  • Πρέπει να αναφέρει επακριβώς το πρόβλημα και το πώς αυτό σχετίζεται με τις ειδικές ρυθμίσεις που ζητάτε.
  • Πρέπει να είναι πρωτότυπο έγγραφο και να φέρει κεφαλίδα με τα στοιχεία ή επίσημη σφραγίδα και αναγραφή του ονόματος και της ειδικότητας, καθώς και υπογραφή του αναγνωρισμένου ιατρού σας.
  • Εάν δεν έχει συνταθεί απευθείας στα Αγγλικά, πρέπει να συνοδεύεται από μετάφραση επικυρωμένη από δικηγόρο ή πιστοποιημένο μεταφραστή.

Εάν αντιμετωπίζετε μαθησιακές δυσκολίες, ισχύουν επιπλέον κριτήρια:

  • Η ιατρική βεβαίωση πρέπει να έχει τη μορφή γνωμάτευσης, η οποία να έχει συνταχθεί μέχρι δύο έτη πριν από την ημερομηνία των εξετάσεων.
  • Πρέπει να περιέχει λεπτομέρειες του βαθμού του μαθησιακού προβλήματος.
  • Πρέπει να περιέχει διαβεβαίωση ότι οι ειδικές μαθησιακές δυσκολίες διαγνώστηκαν μέσω των αποτελεσμάτων κατάλληλων και αναγνωρισμένων εξετάσεων, οι οποίες πρέπει να αναφέρονται επίσης. Οι συνηθέστερες σχετικές εξετάσεις γίνονται με εφαρμογή της κλίμακας νοημοσύνης Wechsler, παρότι υπάρχουν και άλλες εξίσου αποδεκτές μέθοδοι.
  • Η γνωμάτευση πρέπει να παρέχεται από πλήρως καταρτισμένο εκπαιδευτικό, κλινικό ή άλλον αναγνωρισμένο ψυχολόγο.
  • Θα ζητηθεί επίσης ένα δείγμα του γραφικού χαρακτήρα του υποψηφίου, υπό μορφή σύντομης χειρόγραφης έκθεσης στα Αγγλικά.

Οι ιατρικές βεβαιώσεις φυλάσσονται στο αρχείο μας για διάστημα δύο ετών από τη στιγμή της υποβολής τους. Εάν στο διάστημα αυτό συμμετάσχετε περισσότερες από μία φορές στις εξετάσεις μας, δεν χρειάζεται να υποβάλλετε εκ νέου τις βεβαιώσεις αυτές.

Υποψήφιοι με προβλήματα ακοής ή/και ομιλίας (Μέρος 1)

Τι ρυθμίσεις προβλέπονται;

Υπάρχουν διάφορες ειδικές ρυθμίσεις που μπορούμε να προβλέψουμε για εσάς, αναλόγως του βαθμού του προβλήματός σας. Ο καθηγητής σας μπορεί ελεύθερα να μας ζητήσει να φροντίσουμε για τις κατάλληλες ρυθμίσεις που ενδείκνυνται για την περίπτωσή σας.

Κατανόηση Προφορικού Λόγου (Listening):

Στις περισσότερες εξετάσεις του Cambridge English, πρέπει να υποβληθείτε σε δοκιμασία Κατανόησης Προφορικού Λόγου (Listening). Διαβάζετε ερωτήσεις από το σχετικό έντυπο, ακούτε ένα ηχογραφημένο κείμενο και στη συνέχεια σημειώνετε τις απαντήσεις σε ξεχωριστό δελτίο απαντήσεων. Οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να σας βοηθήσουμε εφόσον αντιμετωπίζετε προβλήματα ακοής είναι οι εξής:

1. Βοηθήματα ακοής, ακουστικά και άλλος εξοπλισμός

  • Εάν χρησιμοποιείτε συνήθως βοηθήματα ακοής (ακουστικά βαρηκοΐας), μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε και κατά τη διάρκεια των εξετάσεων. Θυμηθείτε να ενημερώσετε το εξεταστικό κέντρο πριν από τις εξετάσεις.
  • Εάν ακούτε καλύτερα με τη βοήθεια κοινών ακουστικών ή ειδικού ενισχυτή ήχου, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τέτοιον εξοπλισμό.
  • Ο επιτηρητής πρέπει να μπορεί να ακούει και να ελέγχει το ηχογραφημένο κείμενο. Για τον σκοπό αυτό μπορεί να χρησιμοποιείται εξωτερικό μεγάφωνο ή ένα δεύτερο ζευγάρι ακουστικών. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συσκευές Walkman ή προσωπικό στερεοφωνικό σύστημα.
  • Εάν χρησιμοποιείτε ειδικό εξοπλισμό, η εξέτασή σας γίνεται σε ξεχωριστή αίθουσα.

2. Κατανόησης Προφορικού Λόγου (Listening) για άτομα με σοβαρά προβλήματα ακοής (διάβασμα των χειλιών)

Εάν η πάθησή σας είναι πιο σοβαρή, μπορούμε να προβλέψουμε μια εκδοχή της δοκιμασίας Κατανόησης Προφορικού Λόγου με διάβασμα των χειλιών. Ο επιτηρητής θα διαβάσει για εσάς το ίδιο υλικό που περιέχεται στο CD. Θα ακούσετε κάθε κείμενο δύο ή τρεις φορές. Κατά τη δεύτερη ανάγνωση, ο επιτηρητής θα σταματά ανά τακτά διαστήματα ώστε να μπορείτε να σημειώνετε τις απαντήσεις σας.

Εσείς πρέπει να είστε σε θέση να:

  • διαβάζετε τα χείλη ενός προσώπου που μιλά Αγγλικά
  • εξασκηθείτε με δοκιμαστικά τεστ πριν από την εξέταση. 

Παραγωγή Προφορικού Λόγου (Speaking):

Οι περισσότερες δοκιμασίες Παραγωγής Προφορικού Λόγου του Cambridge English πραγματοποιούνται με την παρουσία δεύτερου υποψηφίου ο οποίος εξετάζεται μαζί σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα ακοής ή ομιλίας, σας προτείνουμε τις εξής επιλογές:

  • επιπλέον χρόνος ώστε να μιλήσετε ή να κατανοήσετε αυτά που λέει ο συνομιλητής σας
  • δυνατότητα συμμετοχής στη δοκιμασία με συνομιλητή ο οποίος δεν είναι υποψήφιος (εικονικός συνομιλητής) – αυτό μπορεί να σας βοηθήσει στο να διαβάζετε καλύτερα τα χείλη του
  • δυνατότητα συμμετοχής στη δοκιμασία χωρίς συνομιλητή (εκδοχή της εξέτασης για μεμονωμένο ομιλητή) – αντί να συνομιλείτε με άλλον υποψήφιο, συνομιλείτε με τον εξεταστή.

Στις δοκιμασίες Παραγωγής Προφορικού Λόγου δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε νοηματική γλώσσα.

Υποψήφιοι με προβλήματα ακοής ή/και ομιλίας (Μέρος 2)

Εξαιρέσεις και πιστοποιητικά με ειδική μνεία

Εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά προβλήματα ακοής ή/και ομιλίας και οι προτεινόμενες ειδικές ρυθμίσεις δεν είναι επαρκείς, μπορείτε να ζητήσετε να εξαιρεθείτε από τη δοκιμασία Κατανόησης ή Παραγωγής Προφορικού Λόγου (Listening or Speaking). Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να συμμετάσχετε είτε στη μία είτε στην άλλη δοκιμασία. Έχετε υπόψη ότι μπορούμε να σας χορηγήσουμε εξαίρεση από μία μόνο ενότητα των εξετάσεων.

Εάν σας χορηγηθεί εξαίρεση είτε από τη δοκιμασία Κατανόησης Προφορικού Λόγου είτε από τη δοκιμασία Παραγωγής Προφορικού Λόγου και περάσετε με επιτυχία τις υπόλοιπες ενότητες της εξέτασης, το πιστοποιητικό σας θα φέρει την εξής επισήμανση: «The candidate was exempt from satisfying the full range of assessment objectives in the examination.» (Ο υποψήφιος απαλλάχθηκε από την υποχρέωση εξέτασης βάσει του συνόλου των στόχων αξιολόγησης). Αυτό ονομάζεται ειδική μνεία (endorsement).

Για τις εξετάσεις Cambridge English, η αίτηση απαλλαγής πρέπει να υποβάλλεται πριν από τη διεξαγωγή των εξετάσεων.

Τι πιστοποιητικά θα χρειαστώ;

Υποστηρίζουμε όλα τα αιτήματα για πρόβλεψη ειδικής μέριμνας που υποβάλλονται στο Cambridge English. Ωστόσο, όλες οι αιτήσεις πρέπει να συνοδεύονται από ιατρική βεβαίωση του σχετικού ιατρού.

Ακολουθούν ορισμένες διευκρινίσεις σχετικά με την ιατρική βεβαίωση που θα χρειαστούμε:

  • Πρέπει να είναι ευανάγνωστη.
  • Εάν δεν έχει συνταθεί απευθείας στα Αγγλικά, πρέπει να συνοδεύεται από μετάφραση επικυρωμένη από δικηγόρο ή πιστοποιημένο μεταφραστή.
  • Πρέπει να αναφέρει επακριβώς το πρόβλημα και το πώς αυτό σχετίζεται με τις ειδικές ρυθμίσεις που ζητάτε.
  • Πρέπει να είναι πρωτότυπο έγγραφο και να φέρει κεφαλίδα με τα στοιχεία ή επίσημη σφραγίδα και αναγραφή του ονόματος και της ειδικότητας, καθώς και την υπογραφή ιατρού ο οποίος απασχολείται σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο ή σε συναφή δημόσια υπηρεσία υγείας, όπως το IKA ή το ΤΕΒΕ.

Οι ιατρικές βεβαιώσεις φυλάσσονται στο αρχείο μας για διάστημα δύο ετών από τη στιγμή της υποβολής τους. Εάν στο διάστημα αυτό συμμετάσχετε περισσότερες από μία φορές στις εξετάσεις μας, δεν χρειάζεται να υποβάλλετε εκ νέου τις βεβαιώσεις αυτές.

Υποψήφιοι με προβλήματα όρασης (Μέρος 1)

Τι ρυθμίσεις προβλέπονται;

Προβλέπονται διάφορες ειδικές ρυθμίσεις ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματός σας.

1. Επιπλέον χρόνος

Μπορείτε να ζητήσετε επιπλέον χρόνο αλλά έχετε υπόψη ο υπερβολικός επιπλέον χρόνος μπορεί να σας κουράσει περισσότερο.

Πέραν του επιπλέον χρόνου, μπορείτε επίσης να ζητήσετε διαλείμματα με παρουσία επόπτη.

2. Ανάγνωση των ενοτήτων ερωτήσεων

Εάν πάσχετε από μερική τύφλωση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον ακόλουθο εξοπλισμό:

  • μεγεθυντικό φακό
  • αυτόνομους μεγεθυντές οθόνης
  • λογισμικό ανάγνωσης οθόνης
  • κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης (CCTV)
  • χειροκίνητη συσκευή σάρωσης
  • έναν «αναγνώστη»*.

* «Αναγνώστης» είναι το πρόσωπο που διαβάζει τις ερωτήσεις για εσάς. Στις ενότητες ανάγνωσης, ο αναγνώστης δεν μπορεί να διαβάσει κείμενα ούτε και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λογισμικό ανάγνωσης οθόνης για τον συγκεκριμένο σκοπό.

3. Πώς μπορείτε να δώσετε τις απαντήσεις σας

Μπορείτε να δώσετε τις απαντήσεις σας μέσω:

  • πληκτρολογίου Braille
  • πληκτρολογίου Braille συνδεδεμένου με εκτυπωτή
  • γραφομηχανής, υπολογιστή ή επεξεργαστή κειμένου χωρίς όμως να μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες ορθογραφικού και γραμματικού ελέγχου ή θησαυρού όρων 
  • ενός προσώπου το οποίο γράφει τις απαντήσεις για λογαριασμό σας.

4. Υλικό εξετάσεων σε κώδικα Braille

Ρωτήστε μας εάν οι εξετάσεις σας είναι διαθέσιμες σε κώδικα Braille. Στο αγγλικό σύστημα Braille υπάρχουν δύο βαθμοί κωδικοποίησης:

  • απλή κωδικοποίηση (ή βαθμός 1) με ένα σύμβολο (ή κελί) να αντιστοιχεί σε κάθε γράμμα
  • σύνθετη κωδικοποίηση (ή βαθμός 2) με σύμβολα στα οποία αντιστοιχούν ολόκληρες λέξεις ή κοινά σύνολα γραμμάτων.

Η σύνθετη κωδικοποίηση εξασφαλίζει ταχύτερη ανάγνωση, αλλά πρέπει να είστε εξοικειωμένοι με τα σύμβολα. Ενημερώστε μας εκ των προτέρων ποια κωδικοποίηση προτιμάτε.

5. Έντυπα ερωτήσεων με μεγάλους χαρακτήρες

Μπορείτε να ζητήσετε δύο διαφορετικούς τύπους εντύπων ερωτήσεων με μεγάλους χαρακτήρες.

  • Τύπος 1: Λαμβάνετε έντυπα ερωτήσεων σε μέγεθος χαρτιού A3 με μεγάλους ορθογραφικούς χαρακτήρες αλλά χωρίς αλλαγές στη διάταξη ή στο υπόλοιπο υλικό. Το μέγεθος των χαρακτήρων είναι συνήθως 15,5. 
  • Τύπος 2: Αφαιρούμε τυχόν «οπτικό» υλικό το οποίο δεν είναι απαραίτητο για να απαντήσετε στις ερωτήσεις. Στη συνέχεια εκτυπώνουμε τα έντυπα σε μέγεθος A4 αλλά με μεγάλους χαρακτήρες, μεγέθους 18 και σε έντονη γραφή. Μπορούμε επίσης να προβλέψουμε ακόμη μεγαλύτερους ή και μικρότερους χαρακτήρες για τα έντυπα των ερωτήσεων.

6. Ειδικές εκδοχές για την Κατανόηση Προφορικού Λόγου (Listening)

Στη Κατανόηση Προφορικού Λόγου, καλείστε να παίρνετε σημειώσεις ενόσω ακούτε ηχογραφημένο υλικό από CD.

Εάν έχετε προβλήματα όρασης, θα ακούσετε το ίδιο υλικό και θα απαντήσετε στις ίδιες ερωτήσεις με τους υπόλοιπους υποψηφίους, αλλά ο επιτηρητής θα σταματά το CD:

  • πριν από κάθε ενότητα ώστε να σας δώσει χρόνο να διαβάσετε τις ερωτήσεις.
  • ανά διαστήματα ώστε να σας δώσει χρόνο να γράψετε τις απαντήσεις σας.
  • μετά από κάθε ενότητα ώστε να σας δώσει χρόνο να ελέγξετε τις απαντήσεις σας.

7. Ειδικές εκδοχές της Παραγωγής Προφορικού Λόγου (Speaking)

Οι περισσότερες δοκιμασίες Παραγωγής Προφορικού Λόγου πραγματοποιούνται με την παρουσία άλλου υποψηφίου ο οποίος εξετάζεται μαζί σας. Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα όρασης, μπορείτε να ζητήσετε να:

  • σας δοθεί επιπλέον χρόνος
  • εξεταστείτε με συνομιλητή ο οποίος δεν είναι υποψήφιος
  • εξεταστείτε χωρίς άλλο συνομιλητή (δηλαδή, αντί να συνομιλείτε με άλλον υποψήφιο, συνομιλείτε με τον εξεταστή)
  • χρησιμοποιήσετε «λεκτικό» παρά οπτικό υλικό: θα σας δοθούν μεγεθυμένα αντίγραφα των χρησιμοποιούμενων εικόνων ή μεγεθυμένες εκτυπώσεις των γραπτών περιγραφών των εικόνων.

Υποψήφιοι με προβλήματα όρασης (Μέρος 2)

8. Υποβοήθηση από άτομο το οποίο διαβάζει για εσάς τις ερωτήσεις και σημειώνει τις απαντήσεις σας

Υπάρχει η δυνατότητα να προβλεφθεί πρόσωπο το οποίο θα σας διαβάζει τις ερωτήσεις, χωρίς όμως να σας δίνει περαιτέρω εξηγήσεις ή συμβουλές. Το πρόσωπο αυτό δεν μπορεί να σας διαβάσει τα κείμενα της εξέτασης Κατανόησης Γραπτού Λόγου (Reading).

Εάν χρειάζεστε τη βοήθεια προσώπου το οποίο θα σημειώνει τις απαντήσεις σας (γραφέας):

  • θα πρέπει να διευκρινίζετε την ορθογραφία ορισμένων λέξεων
  • θα πρέπει επίσης να δίνετε τη στίξη.

Το πρόσωπο αυτό θα σας διαβάζει εν συνεχεία τις απαντήσεις που έχετε δώσει, εάν το επιθυμείτε.

Ενδείκνυται να κάνετε εξάσκηση πριν από την εξέταση. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιείτε λογισμικό ανάγνωσης οθόνης, το οποίο διαβάζει για εσάς τις απαντήσεις σας, όχι όμως και τις λειτουργίες ορθογραφικού και γραμματικού ελέγχου ή θησαυρού όρων.

Τι πιστοποιητικά θα χρειαστώ;

Κάθε αίτηση πρέπει να συνοδεύεται από ιατρική βεβαίωση του σχετικού ιατρού.

  • Πρέπει να είναι ευανάγνωστη.
  • Εάν δεν έχει συνταθεί απευθείας στα Αγγλικά, πρέπει να συνοδεύεται από μετάφραση επικυρωμένη από δικηγόρο ή πιστοποιημένο μεταφραστή.
  • Πρέπει να αναφέρει επακριβώς το πρόβλημα και το πώς αυτό δικαιολογεί τις ειδικές ρυθμίσεις που ζητάτε.
  • Πρέπει να είναι πρωτότυπο έγγραφο και να φέρει κεφαλίδα με τα στοιχεία ή επίσημη σφραγίδα και αναγραφή του ονόματος και της ειδικότητας, καθώς και την υπογραφή ιατρού ο οποίος απασχολείται σε ελληνικό δημόσιο νοσοκομείο ή σε συναφή δημόσια υπηρεσία υγείας, όπως το IKA ή το ΤΕΒΕ.

Οι ιατρικές βεβαιώσεις φυλάσσονται στο αρχείο μας για διάστημα δύο ετών από τη στιγμή της υποβολής τους. Εάν στο διάστημα αυτό συμμετάσχετε περισσότερες από μία φορές στις εξετάσεις μας, δεν χρειάζεται να υποβάλλετε εκ νέου τις βεβαιώσεις αυτές.