Ο ρόλος της τεχνολογίας σε διάφορες πτυχές της καθημερινής ζωής και της κοινωνίας αυξάνεται γρήγορα. Πώς μπορεί η ανθρωπότητα να επηρεάσει αυτό το τεχνολογικό κύμα; Πώς μπορούμε να προβλέψουμε και να κατευθύνουμε τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης, της ρομποτικής, της κβαντικής και άλλων αναδυόμενων τεχνολογιών; Πώς διασφαλίζουμε ότι η τεχνολογία εξυπηρετεί το κοινό καλό και ενδυναμώνει τους ανθρώπους;
Με έναυσμα το προηγούμενό μας πρόγραμμα «Τεχνητή Νοημοσύνη για το Κοινό Καλό», το «Tech for Humanity» στοχεύει να προσφέρει γνώσεις και δεξιότητες στους νέους για να οραματιστούν έναν κόσμο όπου η τεχνολογία χρησιμεύει ως καταλύτης για θετικές αλλαγές.
Προσκαλούμε νέους ηλικίας μεταξύ 18 και 35 ετών με πάθος για τις νέες τεχνολογίες, την καινοτομία και τη δημιουργική επίλυση προβλημάτων, να εργαστούν μαζί σε ομάδες και, με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης, να δημιουργήσουν προτάσεις για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για το κοινό καλό.
Εάν ενδιαφέρεστε για το πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία για το κοινό καλό, κάντε αίτηση τώρα στο «Tech for Humanity» hackathon!
Στόχοι του προγράμματος
- κατανόηση της ταχείας ανάπτυξης της τεχνολογίας γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη
- εισαγωγή σε προληπτικές στρατηγικές για την ενασχόληση με το ζήτημα
- στρατηγικές για την χρήση της τεχνολογίας για το κοινό καλό
- τεχνογνωσία στη δημιουργία και την εκτέλεση τεχνολογικών στρατηγικών
- εργαλεία για τη δημιουργία ουσιαστικού κοινωνικού αντικτύπου.
Σε ποιον/ποια απευθύνεται;
Οι υποψήφιοι/ες πρέπει να είναι μεταξύ 18–35 και να έχουν ενδιαφέρον για έναν ή περισσότερους από τους ακόλουθους τομείς:
- Περιβαλλοντικές ή κοινωνικές επιστήμες: Άνθρωποι που υποστηρίζουν την κοινωνική δικαιοσύνη ή/και είναι υπέρμαχοι των περιβαλλοντικών/ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- Επιχειρηματικότητα: Άτομα που σχεδιάζουν ή αναπτύσσουν προϊόντα ή λύσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ευημερίας των ατόμων και των κοινοτήτων.
- Computer Science ή STEM: Άτομα που ενδιαφέρονται για τις φυσικές επιστήμες ή/και τους υπολογιστές.
- Επικοινωνία/νέα μέσα: Άτομα που έχουν υπόβαθρο στην επικοινωνία και τα νέα μέσα.
Πώς λειτουργεί
Οι συμμετέχοντες θα σχηματίσουν ομάδες και θα λάβουν εκπαίδευση από τον expert μας Mike Lloyd σχετικά με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, τα αποτελέσματά τους και τον τρόπο εξανθρωπισμού αυτών των τεχνολογιών. Έμπειροι μέντορες θα υποστηρίξουν τις ομάδες στη διαδικασία. Δεν χρειάζεται να είστε ειδικός σε θέματα τεχνητής νοημοσύνης για να συμμετάσχετε, καθώς το hackathon θα περιλαμβάνει εκπαίδευση σε θεμελιώδεις αρχές τεχνητής νοημοσύνης.
Οι ομάδες θα δημιουργήσουν ένα βίντεο με ένα μήνυμα για το κοινό, πολιτικούς και ανθρώπους με επιρροή, για να βοηθήσουν στη διαμόρφωση του μέλλοντος της τεχνολογίας. Η νικήτρια ομάδα θα βραβευτεί με μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εδιμβούργο, όπου θα συναντηθούν όλες οι νικήτριες ομάδες των AI hackathons από την Ευρώπη.
Τι θα κερδίσω;
- Δυόμιση δημιουργικές ημέρες, όπου θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε νέους ανθρώπους, να μάθετε περισσότερα για τις αναδυόμενες τεχνολογίες και να εφαρμόσετε τις γνώσεις σας για να δημιουργήσετε βίντεο με ένα μήνυμα προς τον κόσμο.
- Την ευκαιρία να κερδίσετε μια εκπαιδευτική επίσκεψη στο Εδιμβούργο και να συναντηθείτε με άλλες ομάδες από παρόμοια hackathon στην Ευρώπη.
- Φαγητό και καφέ για να σας δώσουν ενέργεια.
Τι απαιτείται
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει:
- να φέρουν τους προσωπικούς τους φορητούς υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα – τα tablet δεν είναι ιδανικά για αυτό το hackathon
- να έχουν την τελευταία έκδοση των Windows ή MacOS σε φορητούς υπολογιστές και είτε webcam είτε smartphone με δυνατότητα βίντεο υψηλής ευκρίνειας
- να μπορούν να συμμετέχουν σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης
- να προεγγραφούν σε διαδικτυακά εργαλεία και πλατφόρμες (θα σταλούν οδηγίες πρόσβασης πριν από την εκδήλωση).
Πότε και πού
Το hackathon θα φιλοξενηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου την Παρασκευή 29 Νοεμβρίου, το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024.
Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι παρόντες σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Πώς να κάνετε αίτηση
Για να λάβετε μέρος στο hackathon, συμπληρώστε την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής έως την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024 (23.59 ώρα Ελλάδας).
Πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Αθηνά Καρτελιά στο Athina.KouzoulampaKartelia@britishcouncil.org.
Οι συνεργάτες μας
Το hackathon φιλοξενείται στο Ίδρυμα Ευγενίδου και πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Ερευνητικό Κέντρο Αθηνά, Εργαστήριο Διοικητικής Επιστήμης, Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εργαστήριο Διαφήμισης & Δημοσίων Σχέσεων (ADandPRLAB) και το Εργαστήριο Πολιτισμικής Πληροφορικής, Δεδομένων & Ψηφιακών Πολιτισμικών Σπουδών (CID-CCS Lab), Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Το hackathon υποστηρίζεται από την εταιρεία Navarino και τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας και του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.