Virtuous-Circular-Economies
Η κοινωνική, πολιτισμική και υλική αξία του βιώσιμου design
Με τον Nick Gant – Community21 / University of Brighton
Η ύλη έχει σημασία και η κυκλική οικονομία μελετά πώς τα υλικά αποθέματα μπορούν να ανακυκλώνονται μέσα σε πιο βιώσιμα συστήματα. Αυτό το masterclass θα ξεκλειδώσει τα κυκλικά συστήματα και τη βιωσιμότητα δίνοντας έμφαση στην άλλη όψη του κυκλικού σχεδιασμού και την αξία που προκύπτει από τις πρακτικές που τη συνοδεύουν. Θα διερευνήσει τις αθέατες αλλά απαραίτητες ανθρώπινες, πολιτισμικές και κοινωνικές παραμέτρους για την επιτυχία των βιώσιμων μοντέλων. Τέλος, θα παρουσιάσει μεθόδους σχεδιασμού για την ενσωμάτωση αξίας στα κυκλικά προϊόντα και υπηρεσίες μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα.
Το συγκεκριμένο masterclass είναι χρήσιμο σε όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τα βιώσιμα υλικά, αλλά και σε όσους έχουν ήδη δυνατό υπόβαθρο γνώσεων στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη για τη βιωσιμότητα. Θα χρησιμοποιηθούν τόσο πρωτοποριακά όσο και καθημερινά παραδείγματα κυκλικού σχεδιασμού με στόχο πάντα να εμπνεύσουν νέους τρόπους σκέψης σε ένα συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο.
Μετά το masterclass θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Nick Gant, τους The New Raw και τον Matthew Edwards.
Λίγα λόγια για τον Nick Gant
Ο Nick Gant είναι ιδρυτής του σχεδιαστικού γραφείου Community21, Καθηγητής Design και Επιβλέπων Καθηγητής Διδακτορικών στο Πανεπιστήμιο του Brighton.
Είναι βραβευμένος σχεδιαστής και δημιουργός, συγγραφέας και ακαδημαϊκός στο πεδίο του κοινωνικού και βιώσιμου σχεδιασμού. Είναι ο ιδρυτής του σχεδιαστικού γραφείου Community21 και έγραψε το Masters in Sustainable Design, και τα δύο στο πλαίσιο του Πανεπιστημίου του Brighton. Έχει εργαστεί πάνω στις μεθοδολογίες κυκλικού σχεδιασμού για περισσότερο από 20 χρόνια και έχει συνεργαστεί με πολυεθνικές εταιρείες και διεθνείς μη κυβερνητικές οργανώσεις για τη δημιουργία σχεδιαστικών εργαλείων, προϊόντων, υπηρεσιών, συστημάτων και χώρων. Η δουλειά του έχει παρουσιαστεί σε μουσεία της Βρετανίας, Η.Π.Α., Ευρώπης, Ασίας και Αυστραλίας, καθώς και σε αφιερώματα στον τύπο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, αλλά και σε επιστημονικές εκδόσεις και βιβλία.
Λίγα λόγια για το The New Raw
Το The New Raw είναι ένα γραφείο έρευνας και σχεδιασμού (research and design) που ιδρύθηκε το 2015 στο Ρότερνταμ από τους αρχιτέκτονες Πάνο Σακκά και Φωτεινή Σετάκη. Χρησιμοποιούν ρομποτική 3D εκτύπωση και ανακυκλωμένο πλαστικό για τη ανάπτυξη και εφαρμογή μοντέλων κυκλικού σχεδιασμού υψηλής αισθητικής και κοινωνικού αντικτύπου. Το όραμα πίσω από κάθε πρόγραμμα ή προϊόν τους είναι να συμβάλλουν στη δημιουργία ενός κλειστού κύκλου χρήσης του πλαστικού, να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη και να κινητοποιήσουν την παραγωγική αλυσίδα σε τοπικό επίπεδο. Μέσα από τη σύνδεση του design thinking, της ρομποτικής και της έρευνας υλικών, το The New Raw προσφέρει ολοκληρωμένες λύσης σχεδιασμού και προσθετικής κατασκευής για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.
Λίγα λόγια για τον Matthew Edwards
Ο Matthew Edwards είναι ο ιδρυτής του Matte, ενός πειραματικού design στούντιο, από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής. Δίνοντας έμφαση σε υλικά και διαδικασίες από το Νοτιοαφρικανικό πλαίσιο, προσεγγίζει τον σχεδιασμό μέσω της λογικής RE-IY (Recycle/Redesign/Reduce It Yourself – Ανακύκλωσε/Επανασχεδίασε/Μείωσέ το Μόνος Σου) και MAKE DO (δημιούργησε με ό,τι έχεις), οι οποίες προωθούν μια εκδοχή του βιώσιμου σχεδιασμού στη Νότια Αφρική, που αντικατοπτρίζει την πιο προσωπική εμπλοκή στον κύκλο ζωής του υλικού. Ο Matthew είναι επίσης ο συνιδρυτής των Big Circle Studios, μια πλατφόρμα κριτικού σχεδιασμού και έρευνας που ασχολείται με μοντέλα, διαδικασίες και πρακτικές με στόχο ένα πιο βιώσιμο και συμπεριληπτικό μέλλον.
Το webinar διοργανώνεται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγράμματός μας για τη βιωσιμότητα Circular Cultures και είναι μέρος της Εβδομάδας Ευρωπαϊκών Πολιτισμών του δικτύου EUNIC, που θα πραγματοποιηθεί 21–25 Σεπτεμβρίου και έχει στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τις επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στο περιβάλλον, να μεταδώσει γνώση και να μοιραστεί καλές πρακτικές.