Date
Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2024Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024
Τοποθεσία
Τήλος, Ελλάδα

Ένας καινοτόμο πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας και φιλοξενίας για το περιβάλλον και την αειφορία στο νησί της Τήλου στην Ελλάδα στο πλαίσιο του προγράμματος Circular Cultures I Making Matters | Συνεργασία μεταξύ British Council και PCAI

Η διοργάνωση του προγράμματος καλλιτεχνικής έρευνας και φιλοξενίας στην Τήλο έχει ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο του προγράμματος Circular Cultures, ενός προγράμματος βαθιά ριζωμένο στο παγκόσμιο πρόγραμμα Making Matters, ένα πρόγραμμα του British Council που έχει στόχο να προάγει τον διάλογο γύρω από κυκλικό σχεδιασμό.

Το διαθεματικό αυτό πρόγραμμα διερευνά πώς οι αρχές της κυκλικής οικονομίας μπορούν να γίνουν καταλύτης για τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και τις αναγεννητικές πρακτικές μέσω της αρχιτεκτονικής, του design και της μόδας.

Το πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας στοχεύει να διερευνήσει πώς οι αρχές της κυκλικής οικονομίας θα μπορούσαν να εμπνεύσουν τη δημιουργικότητα και τη συνεργασία στην αρχιτεκτονική, τα υλικά και το έργο του συλλογικού σχεδιασμού και νέους τρόπους συνεργασίας με την κοινότητα με έμφαση στη βιωσιμότητα και τη διαχείριση αποβλήτων στο νησί της Τήλου.

Το πρόγραμμα καλλιτεχνικής έρευνας και φιλοξενίας στην Τήλο διοργανώνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Polygreen Culture & Art Initiative (PCAI) με τον Δήμο Τήλου.

H πρωτοβουλία Just Go Zero Tilos είναι ένα καινοτόμο περιβαλλοντικό έργο που ξεκίνησε το 2022 από την Polygreen, με στόχο την ανάπτυξη λύσεων που προάγουν την κυκλική οικονομία και τη βιωσιμότητα, καθιστώντας την Τήλο το πρώτο νησί μηδενικών απορριμμάτων στην Ελλάδα.

Το 2023, φιλοξενήσαμε την κολεκτίβα Βρετανών καλλιτεχνών RESOLVE Collective, και φέτος θα βρίσκονται μαζί μας οι POoR Collective (Power Out of Restriction) στο πλαίσιο του προγράμματος Circular Cultures (Making Matters).

Η ομάδα αρχιτεκτόνων απο το Λονδίνο, οι POoR Collective, αποτελούν μια κολεκτίβα με κοινωνικό προσανατολισμό που επικεντρώνεται στην ανάπτυξη των κοινοτήτων μέσω της ενδυνάμωσης των νέων ανθρώπων. Μέσα από το έργο τους στο δημόσιο χώρο, αναγνωρίζουν τη δύναμη της νεότερης γενιάς και επιδιώκουν να ακουστούν οι φωνές των νέων.

Μέσα από την ανταλλαγή γνώσης και τον σχεδιασμό, στοχεύουν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ κοινοτήτων, να φέρουν κοντά ένα πλήθος δημογραφικών ομάδων και να ενδυναμώσουν τη νεολαία του σήμερα. Η πραγματική συνδημιουργία επιτυγχάνεται μέσω της συμμετοχής της κοινότητας σε κάθε έργο. Η ουσιαστική συμμετοχή προάγει την αίσθηση ιδιοκτησίας, την ενδυνάμωση και την ανταλλαγή γνώσεων.

Έχουν συνεργαστεί με οργανισμούς όπως το Royal Institute of British Architects (RIBA), το Royal College of Art, το Design Museum, το South London Gallery, το Συμβούλιο της περιοχής Wandsworth στο Λονδίνο, το Συμβούλιο του Merton και τον Δήμο του Bexley στο Λονδίνο.

Τον Μάρτιο του 2024, οι POoR Collective βρέθηκαν και πάλι στην Ελλάδα και συμμετείχαν ως εκπαιδευτές στο πρόγραμμά μας Circular Cultures Design School στην Αθήνα, σε συνεργασία με το διεθνές ψηφιακό πρόγραμμα τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση Onassis ONX. Στο πρόγραμμα με τον τίτλο «Materiality», εξερεύνησαν τα υλικά στοιχεία που συνθέτουν τους δημόσιους χώρους, εστιάζοντας στην τέχνη της βιώσιμης δημιουργίας χώρων.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Μαρία Παπαϊωάννου στο Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr.