Με τον όρο «Sustainable fashion», ή «eco fashion», αναφερόμαστε σε μια πρόσφατη τάση και φιλοσοφία στη μόδα που έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα αειφόρο και βιώσιμο σύστημα το οποίο θα επικεντρώνεται στον ανθρώπινο παράγοντα και στην περιβαλλοντολογική και κοινωνική ευθύνη της μόδας.
Τα τελευταία χρόνια η ανάπτυξη της παγκόσμιας βιομηχανίας της μόδας είχε ως αποτέλεσμα τη ραγδαία αύξηση στην κατανάλωση ενδυμάτων και αξεσουάρ. Κατά συνέπεια, το ενδιαφέρον σε σχέση με την βιωσιμότητα και την ηθική διάσταση του fashion design, της παραγωγής και των επιχειρήσεων μόδας έχει κλιμακωθεί. Οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων και των πλανόδιων πωλητών στον χώρο του ενδύματος καθώς και οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις της μαζικής παραγωγής ωθούν στον επαναπροσδιορισμό της βιομηχανίας της μόδας μέσω αειφόρων μεθόδων.
Το Ηνωμένο Βασίλειο υπήρξε από τα πρώτα κράτη που έλαβαν δραστικά μέτρα και πρωτοβουλίες σε σχέση με την αειφορία στη μόδα. Μια σειρά από πανεπιστημιακά ερευνητικά κέντρα, όπως το Centre for Sustainable Fashion, το Designer-Manufacturer Innovation Support Centre και το Textile Futures Research Centre, και προγράμματα σπουδών, όπως το MA Fashion Futures του London College of Fashion και το MA Fashion Enterprise and Society του University of Leeds, εξετάζουν και ερευνούν αυτό το νέο σύστημα μόδας και δημιουργίας.
Στο πλαίσιο αυτό μεγάλα fashion brands συνεργάζονται με πανεπιστημιακά ιδρύματα και θεσπίζουν μαθήματα και σεμινάρια με σκοπό την ενίσχυση των ερευνών αυτών, με χαρακτηριστικές περιπτώσεις αυτές της Nike και των Marks & Spencer. Παράλληλα, οργανισμοί και κοινότητες, όπως είναι οι περιπτώσεις των Ethical Fashion Forum, Fashion Revolution, Green Catwalk Challenge, Love Your Clothes και Schwopping, δίνουν τη δυνατότητα σε σχεδιαστές και στο ευρύ κοινό να ενημερωθούν και ανταλλάξουν ιδέες σε σχέση με τη βιωσιμότητα στη μόδα, ενώ σημαντικοί Βρετανοί δημιουργοί, όπως η Stella McCartney, έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστοί για την ηθική και οικολογική ευαισθησία που διακρίνει τη δουλειά τους.
Πρόγραμμα
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
- ανοιχτή ομιλία
- μια παρουσίαση χάρτινων ενδυμάτων από την Atopos Paper Fashion Collection της Atopos cvc σε επιμέλεια του Στάμου Φαφαλιού, Διευθυντή της Atopos cvc
- ένα εργαστήριο, ειδικά για σχεδιαστές μόδας.
Η ομιλία και το εργαστήριο θα γίνουν στην Αγγλική (χωρίς ταυτόχρονη μετάφραση).
Ανοιχτή Ομιλία
Σκοπός της εκδήλωσης είναι να ευαισθητοποιήσει σχετικά με τις επιπτώσεις της βιομηχανίας της μόδας στο περιβάλλον και να πληροφορήσει το κοινό για τη βιωσιμότητα και την ηθική διάσταση στη μόδα και στο design. Θα μοιραστούμε παραδείγματα και περιπτώσεις επιτυχούς εφαρμογής της βιωσιμότητας στη μόδα, θα μάθουμε πώς μπορούμε να υιοθετήσουμε καλές πρακτικές στη σχέση μας με αυτήν και θα ενημερωθούμε για την καμπάνια του Fashion Revolution.
Απευθύνεται σε σχεδιαστές μόδας, συντάκτες, bloggers, επιχειρηματίες καθώς και σε ανθρώπους που αγαπούν τη μόδα και τη τέχνη ή που ενδιαφέρονται για περιβαλλοντικά ζητήματα. Η συζήτηση θα γίνει με τους:
- Alice Holmberg, Κοινωνικός Επιχειρηματίας και Αναπληρωτής Καθηγητής στο Central Saint Martins
- Orsola De Castro, Ιδρύτρια και Διευθύντρια του Fashion Revolution
- Stamos Fafalios, Διευθυντής της Atopos cvc
- Ζeus+Dione, Σχεδιαστές Μόδας.
Τη συζήτηση θα συντονίσουν οι:
- Έφη Φαλιδά, Δημοσιογράφος (Τα ΝΕΑ)
- Elis Kiss, Δημοσιογράφος (Kathimerini English Edition, Το Κ της Καθημερινής).
Η είσοδος είναι ελεύθερη στο κοινό.
Λόγω περιορισμένης χωρητικότητας στην αίθουσα της ομιλίας θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Πότε | Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017, 18.30–21.00 |
Πού | Atopos Contemporary Visual Culture Σαλαμίνος 72 104 35 Αθήνα |
www.facebook.com/events/1201682769927274 |
Εργαστήριο για σχεδιαστές
Το εργαστήριο θα φέρει κοντά νέους επαγγελματίες από το χώρο της μόδας. Θα προσπαθήσουμε να καταρρίψουμε κάποιους μύθους σχετικά με τη βιωσιμότητα και την αισθητική και την κατανάλωση και να εξετάσουμε το πώς ορίζεται η βιωσιμότητα σήμερα. Για τις νέες επιχειρήσεις του κλάδου, η βιωσιμότητα δεν είναι βάρος αλλά ένας τρόπος να χαράξουν το μέλλον της επιχείρησής τους.
Το εργαστήριο θα συντονίσει η Alice Holmberg:
Η Alice Holmberg είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια στα προγράμματα Innovation Management και Culture, Criticism and Curation στο Central Saint Martins και στο Centre for Sustainable Fashion, London College of Fashion. Η Alice διδάσκει στρατηγική και καινοτομία σε πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων τα Berlin University of the Arts, Estonian Academy of the Arts, Munich Technical University, Aalto University στο Ελσίνκι και Politecnico di Milano. Στον επαγγελματικό τομέα, επικεντρώνεται σε ζητήματα υπεύθυνης επιχειρηματικότητας. Για τον σκοπό αυτό έχει ιδρύσει το Haptic Interface Design και έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο να δημιουργηθεί μια οργάνωση με βάση το Λονδίνο από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για τον δημόσιο χώρο και το αστικό περιβάλλον. Τέλος, έχει δημιουργήσει τη δική της επιχείρηση, τη Pride and Produce, η οποία προσπαθεί να εισάγει αγροτικούς τεχνίτες στη ψηφιακή εποχή.
Είστε νέος σχεδιαστής ή επιχειρηματίας στο χώρο της μόδας από την Ελλάδα και θα ήθελες να λάβεις μέρος στο εργαστήριο, τότε μπορείς να συμπλήρωσεις την αίτηση συμμετοχής (MS Word 85 kb) και να την στείλεις στο office@atopos.gr (Subject: Open Call Sustainable Fashion Workshop at Atopos cvc – Application).
Προθεσμία υποβολής συμμετοχών: Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2017
Πότε | Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017, 10.00–14.00 |
Πού | Atopos Contemporary Visual Culture Σαλαμίνος 72 104 35 Αθήνα |
www.facebook.com/events/1452813001414760 |
Πληροφορίες
Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά το πρόγραμμα, επικοινωνήστε μαζί μας:
British Council | 210 369 2336 | Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr |
Atopos cvc | 210 524 2004 | kika.kyriakakou@atopos.gr | press@atopos.gr |
Το πρόγραμμα Sustainable Fashion διοργανώνεται σε συνεργασία με την Atopos Contemporary Visual Culture.