Από τις 17 έως τις 23 Απριλίου 2023, το πειραματικό εργαστήριο του οργανισμού BASE «We Will Design» θα αναπτυχθεί γύρω από το ακρωνύμιο του I.D.E.A. – Inclusion, Diversity, Equity and Accessibility – με καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, σχολεία, διεθνή πανεπιστήμια και ιδρύματα, που χρησιμοποιούν το σχέδιο για να αναπτύξουν νέα εργαλεία, πρακτικές και εμπειρίες.
Ο στόχος της φετινής έκδοσης του εργαστηρίου είναι να κινητοποιήσει ένα προβληματισμό γύρω από την έννοια ενός δημοκρατικού και περιεκτικού σχεδιασμού, ικανού να συμπεριλάβει ανθρώπους όλων των ηλικιών, δεξιοτήτων, φύλου και κουλτούρας.
Το Temporary Home casaBASE – ο ξενώνας καλλιτεχνών του BASE – μετατρέπεται για άλλη μια φορά σε μια κατοικία για πέντε γυναίκες καλλιτέχνες με καταγωγή από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ολλανδία και την Ελλάδα. Κάθε ένα από αυτά τα πέντε δωμάτια θα φιλοξενήσει και ένα διαφορετικό καλλιτεχνικό όραμα, και θα αποτελέσουν τόσο το σπίτι όσο και το εργαστήριο πειραματισμού για τους σχεδιαστές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, ένα τόπο στον οποίο θα αναπτύξουν, θα παρουσιάσουν και θα μοιραστούν τα δικά τους έργα σε ένα ανοιχτό κοινό.
Το British Council και η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση υποστηρίζουν την Ελληνίδα καλλιτέχνη Μαρία Βαρέλα στο πλαίσιο του προγράμματος Circular Cultures.
Η καλλιτεχνική εγκατάσταση «Butterflies of the Beautiful» της Μαρίας Βαρέλα απεικονίζει δεδομένα από επίσημες αναφορές για την ισότητα των φύλων του UN Women σε πεταλούδες που δημιουργούνται αλγοριθμικά. Η Μαρία Βαρέλα επιχειρεί να δημιουργήσει πεταλούδες ακολουθώντας τον πρωταγωνιστή της ιστορίας του Nathaniel Hawthorne «The Artist of the Beautiful» (1844) αμφισβητώντας με μια σημερινή οπτική γωνία τη μάχη της αισθητικής και της πρακτικότητας, τον συνδυασμό τέχνης, επιστήμης και τεχνολογίας στη δημιουργική διαδικασία μιας παγκόσμιας εμβέλειας θηλυκότητας.
Από το Ηνωμένο Βασίλειο, η σχεδιάστρια και ερευνήτρια Sanne Visser – με την υποστήριξη του British Council ως μέρος του προγράμματος Circular Cultures – παρουσιάζει το «LOCALLY GROWN», ένα σχεδιαστικό έργο που ερευνά τα ανθρώπινα μαλλιά ως υλικό πόρο, συνεργαζόμενη στενά με κομμωτές για να διαμορφώσουν το σύστημα ανακύκλωσης μαλλιών. Μέσω μιας διαδραστικής εγκατάστασης, προσκαλεί τους επισκέπτες να δουν και να βιώσουν σωματικά τις ευκαιρίες που μπορούν να προσφέρουν τα ανθρώπινα μαλλιά σε ευρύτερα οικοσυστήματα, από ζωντανά κούρεμα σε μια επανασχεδιασμένη καρέκλα κουρέα, μέχρι και εργαστήρια συν-σχεδιασμού που οραματίζονται πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ριζοσπαστικά νέα υλικά.