Αφίσα: IQ2 Debate: Η ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στην Αθήνα μόνο καλό μπορεί να κάνει
Date
Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011 -
19:0021:00
Τοποθεσία
Αθήνα

Σε συνεργασία με την Intelligence Squared Greece [IQ2] διοργανώνουμε ένα επίκαιρο debate που θα φέρει αντιμέτωπες καταξιωμένες προσωπικότητες από την Ελλάδα και τη Βρετανία σε μια σοβαρή αντιπαράθεση που θα δώσει πολλή τροφή για σκέψη και διάλογο.

Το συγκεκριμένο debate διοργανώνεται στα πλαίσια του προγράμματος Our Shared Europe.

Υπέρ της πρότασης

  • Tariq Ramadan, Καθηγητής Σύγχρονων Ισλαμικών Σπουδών, Oxford University. O Tariq Ramadan το 2009 συμπεριλήφθηκε στους 50 σημαντικότερους διανοητές της γενιάς μας από το αμερικάνικο περιοδικό «Foreign Policy». Θεωρείται η πλέον ηγετική φιγούρα του σύγχρονου Ισλάμ και η άποψή του παρουσιάζεται πολύ συχνά στα CNN, BBC και τους «New York Times».
  • Αννα Τριανταφυλλίδου, Ερευνήτρια Α’, Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), Καθηγήτρια στο Robert Schuman Centre for Advanced Studies του European University Institute, Φλωρεντία. Η Αννα Τριανταφυλλίδου είναι επίσης Επίκουρη Καθηγήτρια στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο της Θράκης με ειδίκευση στην Κοινωνιολογία της Μετανάστευσης και τη Μεταναστευτική Πολιτική. Είναι Καθηγήτρια στο Κολλέγιο της Ευρώπης στην Bruges του Βελγίου από το 2002 και εργάζεται περιστασιακά σαν ειδικός επιστήμονας για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόσφατα εξέδωσε το τελευταίο βιβλίο της «Η μετανάστευση στην Ελλάδα του 21ου αιώνα» (Εκδόσεις Κριτική) και το «Muslims in 21st Century Europe» (Routledge).
  • Chadi Ayoubi, δημοσιογράφος, ανταποκριτής του Al Jazeera στην Ελλάδα, Ιδρυτής του www.islam.gr. Ο Chadi Ayoubi συνεργάζεται με αραβικά Μ.Μ.Ε. από το 1995, αρχισυντάκτης της αραβόφωνης εφημερίδας «Microscope», Δημοσιογράφος του διεθνούς τμήματος του ΣΚΑΪ, Ανταποκριτής της γνωστής αραβόφωνης εφημερίδας «al Hayat», και συνεργάτης της αραβικής υπηρεσίας του BBC για θέματα ελληνικής επικαιρότητας.

Κατά της πρότασης

  • Douglas Murray, συγγραφέας και Διευθυντής του Κέντρου για την Κοινωνική Συνοχή στη Μεγάλη Βρετανία (Center for Social Cohesion). O Douglas Murray ίδρυσε το 2007 το Κέντρου για την Κοινωνική Συνοχή στη Μεγάλη Βρετανία, ένα think-tank για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της συνοχής μεταξύ των διαφορετικών εθνικών και θρησκευτικών κοινοτήτων στη Μεγάλη Βρετανία. Το 2005 εξέδωσε το best seller «Νεοσυντηρητισμός και γιατί τον χρειαζόμαστε» (SAU) και είναι τακτικός επισκέπτης στα βρετανικά και ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.
  • Melanie Phillips, Βρετανίδα Συγγραφέας του best seller «Londonistan» και «The World Turned Upside Down: The Global Battle over God, Truth and Power». Η Melanie Phillips είναι δημοσιογράφος βραβευμένη με το Orwell Prize, γνωστή για την αμφιλεγόμενη στήλη της για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα στην εφημερίδα «Daily Mail». Έχει συνεργαστεί με εφημερίδες «Guardian», «Observer» και «Sunday Times».
  • Δημήτριος Φλούδας, Επίκουρος Καθηγητής στο Ινστιτούτο της Μόσχας για την Ανάπτυξη των Χρηματοπιστωτικών Αγορών, Ανώτερος Συνεργάτης στο Hall Hughes, Cambridge University. Ο Δημήτριος Φλούδας είναι Ειδικός Σύμβουλος για τη Μετανάστευση στο think-tank «Φόρουμ για την Ελλάδα», όπου πρόσφατα προώθησε την πρότασή του για την «Ελληνική Μεταναστευτική Πολιτική 2011-2020». Έχει ζήσει και εργαστεί στο εξωτερικό ως Διεθνής Νομικός και Οικονομικός Σύμβουλος για πολλά χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που πέρασε σε αρκετές μουσουλμανικές χώρες.

Συντονιστής

Σωτήρης Ρούσσος, Αν. Καθηγητής, Επικεφαλής του Κέντρου Μεσογειακών, Μεσανατολικών και Ισλαμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ο Σωτήρης Ρούσσος πραγματοποίησε μεταπτυχιακές περιφερειακές σπουδές με ειδίκευση σε θέματα Εγγύς και Μέσης Ανατολής στο School of Oriental and African Studies του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, του οποίου ανακηρύχθηκε διδάκτορας το 1994. Έχει διατελέσει Εμπειρογνώμονας για τη Μέση Ανατολή στο Υπουργείο Εξωτερικών. 

Λίγα λόγια για το debate

Το debate αυτό έχει διοργανωθεί στα πρότυπα των αγγλοσαξονικών φόρουμ, στα οποία στηρίχτηκε η Intelligence Squared (IQ2) για να ξεκινήσει το δικό της πρώτο debate το 2002. Ο σκοπός των δημιουργών της – John Gordon και Jeremy O’Grady – ήταν η διεξαγωγή debates σε επίκαιρα και φλέγοντα πολιτικά, πολιτιστικά και ηθικά ζητήματα.

Κάθε ένας από τους ομιλητές θα κάνει μια εναρκτήρια ομιλία διάρκειας 8 λεπτών. Μετά τις επίσημες ομιλίες ο λόγος θα δοθεί στο κοινό για ερωτήσεις και συνήθως, για μία ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των ομιλητών. Στη συνέχεια ακολουθούν οι δευτερολογίες των ομιλητών διάρκειας 1–2 λεπτά.

Τέλος, έχοντας ακούσει όλες τις απόψεις, το κοινό καλείται να ψηφίσει για το αποτέλεσμα του debate υπερψηφίζοντας, ή καταψηφίζοντας την πρόταση.

Θα υπάρχει ταυτόχρονη διερμηνεία (Ελληνικά–Αγγλικά/Αγγλικά–Ελληνικά).

Η είσοδος είναι ελεύθερη με απαραίτητη την κράτηση θέσεων.

Πότε: Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011, 19:00 (Πέρας προσέλευσης: 18:50)    
Πού: Cotsen Hall, Gennadius Library, Σουηδίας 61, Κολωνάκι, 106 76 Αθήνα (Σταθμός Μετρό-Ευαγγελισμός)

Πληροφορίες & κρατήσεις

Για περισσότερες πληροφορίες και κρατήσεις, μπορείτε να στείλετε e-mail με τα στοιχεία σας στο tickets@iq2.gr ή να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με την Κα. Καίτη Γιακουμάκη στο 210 369 2342.