Καθρέφτης: Διεθνής Συνάντηση για το Μέλλον της Πόλης
Date
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015 -
09:0018:00
Τοποθεσία
Art Factory – Τεχνοστάσιο, Αθήνα

H κρίση και ο πολιτισμός έχουν μία σχέση διαλεκτική που αντανακλάται στην εικόνα της πόλης που την περιβάλλει. Τα τελευταία χρόνια η Αθήνα βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος αποτελώντας χαρακτηριστικό παράδειγμα πόλης που πλήγηκε από την κρίση. Οι εικόνες που κυριαρχούν συνδέονται με την παρατεταμένη ύφεση, την ανεργία, την διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας και την ανησυχητική άνοδο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει μία πτυχή αυτής της μεταβατικής φάσης που έχει να κάνει με την επανεξέταση των αξιών, την αντίσταση και την μη παραίτηση παρά την οικονομική δυσχέρεια, την διεκδίκηση του δημόσιου χώρου, τη δημιουργία ενεργών κοινοτήτων και δικτύων αλληλεγγύης-συνεργασίας και γενικότερα την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών. Παρατηρούμε μία στροφή σε πιο ανεξάρτητες πρωτοβουλίες, καλλιτεχνικές και επιχειρηματικές, συνεργατικά πειράματα αυτο-οργάνωσης, start-ups, εφήμερες παραστάσεις, εκδηλώσεις και συζητήσεις πιο κοινωνικά και πολιτικά ευαισθητοποιημένες που δημιουργούν μια νέα πολιτιστική πραγματικότητα.

Όταν σκεφτόμαστε την Αθήνα του σήμερα, ποιες είναι οι εικόνες που κυριαρχούν; Πώς μπορούμε να κάνουμε την πόλη μας το μέρος που θα θέλαμε να ζήσουμε και πώς θα μπορούσαμε να διαμορφώσουμε το μέλλον μας όπως το ονειρευόμαστε; Η Αθήνα αυτή την στιγμή είναι ο καθρέφτης στον οποίο πρέπει να κοιτάξουμε για να κατανοήσουμε τις κοινωνικές αλλαγές που συντελούνται και το πόσο αυτές αφορούν και άλλες πόλεις, τόσο της Ευρώπης όσο και ολόκληρου του κόσμου.

Τι είναι ο Καθρέφτης;

Ο Καθρέφτης, μια συνεργασία του British Council με το Culture Action Europe και το Agenda21forCulture – UCLG, είναι μια διεθνή συνάντηση που θα περιλαμβάνει συζητήσεις και ανοιχτές συμμετοχικές διαδικασίες γύρω από τον ρόλο του πολιτισμού και την αστική ανάπτυξη, με στόχο την ανταλλαγή απόψεων σε βάθος, την αναζήτηση συγκλίσεων και τη διαμόρφωση ενός κοινού πλαισίου.

Είναι μια ευκαιρία να συζητήσουμε για το παρόν και το μέλλον της πόλης με επίκεντρο το ρόλο του πολιτισμού σε μία βιώσιμη στρατηγική τοπικής ανάπτυξης και την σχέση και αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτισμού και άλλων τομέων δημόσιας πολιτικής.

Στόχοι

Οι στόχοι μας είναι να:

  • διερευνήσουμε πως η αμοιβαιότητα λειτουργεί στην πράξη και πως μπορεί να μας βοηθήσει στην διαμόρφωση νέων μορφών αστικής πολιτιστικής διακυβέρνησης
  • παρουσιάσουμε καλές πρακτικές, παραδείγματα και εμπειρίες από τη διεθνή σκηνή με περαιτέρω στόχο την οικοδόμηση μακροχρόνιων σχέσεων, δικτύων και ευκαιριών συνεργασίας με κοινότητες-πόλεις του εξωτερικού
  • αναγνωρίσουμε στοιχεία και τρόπους που θα μας βοηθήσουν να διαμορφώσουμε νέες πολιτικές βασισμένες στον πόλο του πολιτισμού ως υποκινητή κοινωνικής αλλαγής και αστικής αναγέννησης
  • ενθαρρύνουμε την ενδυνάμωση μιας συμμαχίας που θα περιλαμβάνει δρώντες από τον χώρο του πολιτισμού και της κοινωνίας των πολιτών (συμπεριλαμβανομένης της τοπικής αυτοδιοίκησης).

Μορφή

  • Η διαδικασία είναι βασισμένη στις αρχές της συνεργασίας και της από κοινού επίλυσης προβλημάτων.
  • Ετερογενείς συμμετέχοντες από διαφορετικούς χώρους καλούνται να μοιραστούν τις εμπειρίες τους και τις γνώσεις που θα αποκομίσουν.
  • Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε μικρές ομάδες εργασίας ενώ θα πάρουν μέρος και σε μεγάλες ομαδικές συζητήσεις.
  • Εξέχοντες ομιλητές θα ανοίξουν τον διάλογο, θα θέσουν τα πλαίσια και τις ερωτήσεις, θα μοιραστούν τις προσωπικές τους ιστορίες και θα υποστηρίξουν τις ομάδες στην αναλυτική διαδικασία.

Oμιλητές–Συμμετέχοντες

Μία σειρά από εξέχοντες ομιλητές,«παρατηρητές» θα πλαισιώσουν τον Καθρέφτη:

  • Ivor Davies, ανεξάρτητος σύμβουλος και ερευνητής σε ζητήματα διεθνούς πολιτιστική πολιτικής
  • Clarisa Ruiz-Correal, Councillor for Culture, Leisure and Sport, City of Bogotà
  • François Matarasso, Honorary Professor, Robert Gordon University, UK
  • Marc Villarubias, Διευθυντή Πολιτισμικής Συνεργασίας, τμήμα Πολιτισμού, Δήμος Λυών, Γαλλία
  • Stella Duffy, Founder, Fun Palaces, UK

Συμμετοχή

Η συμμετοχή είναι δωρεάν. Καλούμε οποιονδήποτε έχει ενεργό ενδιαφέρον για την πολιτιστική ζωή της πόλης να συμμετέχει και να προσφέρει. Στη διεθνή συνάντηση θα παρευρεθούν εκπρόσωποι από επιλεγμένες ευρωπαϊκές και μη πόλεις, διεθνείς πολιτιστικούς οργανισμούς, καλλιτεχνικές ομάδες, τοπική αυτοδιοίκηση κ.α. οι οποίοι θα συνεργαστούν με τις ομάδες εργασίας που θα σχηματιστούν.

Πότε Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015, 09.00–18.00
Πού Art Factory – Τεχνοστάσιο, Λαμίας 6, 177 78 Αθήνα
Εγγραφές Για να πάρετε μέρος στη διεθνή συνάντηση επικοινωνήστε με: development@cultureactioneurope.org.

Περαιτέρω πληροφορίες για τον τρόπο συμμετοχής θα ανακοινωθούν άμεσα.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Μαρία Παπαϊωάννου:

Τηλέφωνο +30 210 369 2336
Email Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr

Η Διεθνής Συνάντηση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Χρήσιμοι σύνδεσμοι