Σαίξπηρ
Date
Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2016 -
19:0021:00
Τοποθεσία
Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, Αθήνα

Στο πλαίσιο του προγράμματός μας «Shakespeare Lives», κορυφαίοι σύγχρονοι ποιητές και κριτικοί θα συζητήσουν για τα σονέτα του Σαίξπηρ και την απήχησή τους στη σημερινή συγγραφή και σκέψη. Στο πέρασμα των χρόνων, τα Σονέτα έχουν δεχθεί μίμηση, σεβασμό και κριτική. Τα σαιξπηρικά Σονέτα είναι έργα που διαπερνούν και προκαλούν τα όρια της αγάπης, της φιλίας, του φύλου, της λογοτεχνικής μορφής και θέτουν το ερώτημα του τι σημαίνει να είναι κανείς άνθρωπος. Αυτή η συζήτηση θα προσπαθήσει να ανιχνεύσει νέες οπτικές μέσα στα αινιγματικά σαιξπηρικά ποιήματα.

Ομιλητές

Fiona Benson

Η Φιόνα Μπένσον γεννήθηκε το 1978 στο Ρόουτον, στην κομητεία Γουιλσάιρ της Αγγλίας. Ξεκίνησε να γεμίζει με ποιήματα τα σημειωματάριά της στα δεκαεπτά της, όταν έμαθε πως κάποιος γνωστός της έγραφε ποίηση. Ξαφνικά η ποίηση «έμοιαζε επιτρεπτή και εφικτή». Την ίδια εποχή ανακαλύπτει τον Σέιμους Χίνι, τη Σύλβια Πλαθ και την Έμιλι Ντίκινσον. Παρόλο που σκεφτόταν να γίνει ηθοποιός ή δικηγόρος, όπως λέει η ίδια, σταδιακά «εθίστηκε» στην ποίηση. Το 2006 η Μπένσον τιμήθηκε με τα βραβεία Eric Gregory και Faber New Poets.

Ruth Padel

Η Ρουθ Παντέλ είναι Βρετανίδα ποιήτρια, μυθιστοριογράφος, κριτικός και δοκιμιογράφος, με ενεργή παρουσία στο κίνημα προστασίας της φύσης, καθώς και η πρώτη φιλοξενούμενη Συγγραφέας (Writer in Residence) της Βασιλικής Όπερας στο Κόβεντ Γκάρντεν του Λονδίνου. Διδάσκει ποίηση στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και έχει δημοσιεύσει εννέα ποιητικές συλλογές, ένα μυθιστόρημα και οχτώ μη-λογοτεχνικά βιβλία, μεταξύ αυτών και τρία για την ανάγνωση της ποίησης. Το τελευταίο της βιβλίο, «The Mara Crossing/ON MIGRATION», είναι ένας στοχασμός πάνω στη μετανάστευση, στην πεζογραφία και την ποίηση. Ανάμεσα στις διακρίσεις που έχει λάβει ξεχωρίζουν το πρώτο βραβείο στον Εθνικό Διαγωνισμό Ποίησης της Μεγάλης Βρετανίας, ένα βραβείο Cholmondeley της Εταιρείας Συγγραφέων, ένα βραβείο Συγγραφέων του Συμβουλίου Τεχνών της Αγγλίας και ένα βραβείο Darwin Now Research του British Council για το μυθιστόρημά της, «Where the Serpent Lives». Είναι Εταίρος της Βασιλικής Φιλολογικής Εταιρείας, μέλος της Εταιρείας Φυσικής Ιστορίας της Βομβάης (Ινδίας), πρέσβειρα στα Νέα Δίκτυα για τη Φύση, πατρόνα της οργάνωσης 21st-Century Tiger (για την προστασία της τίγρης) και μέλος του συμβουλίου της Ζωολογικής Εταιρείας του Λονδίνου.

Διονύσης Καψάλης

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952. Σπούδασε φιλολογία στις ΗΠΑ και στο King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου. Έχει δημοσιεύσει ποίηση, δοκίμια και ποιητικές μεταφράσεις (Έμιλυ Ντίκινσον, Σονέτα του Σαίξπηρ κ.ά.). Έχει μεταφράσει για το θέατρο τις «Ευτυχισμένες Μέρες» του Σαμουήλ Μπέκετ και τα έργα του Σαίξπηρ: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα», «Βασιλιάς Ληρ», «Οθέλλος», «Περικλής», «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας» και «Άμλετ». Ποιήματά του έχουν μελοποιηθεί από τον Νίκο Ξυδάκη, τον Δημήτρη Παπαδημητρίου, τον Γιώργο Χριστιανάκη, τα Διάφανα Κρίνα κ.ά. Εργάζεται στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (ΜΙΕΤ), όπου από το 1999 κατέχει τη θέση του διευθυντή. Διδάσκει το μάθημα της λογοτεχνίας στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Είναι μέλος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και από το 2015 επίτιμος διδάκτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Σε συνδιοργάνωση με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και της Βρετανικής Πρεσβείας στην Αθήνα.