Ένα έργο αφηρημένης τέχνης με τα κείμενα «Circular Cultures» και «Topographies of Waste»
Date
Πέμπτη 03 Μαρτίου 2022Παρασκευή 04 Μαρτίου 2022

Για 4η συνεχή χρονιά, συνεργαζόμαστε με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και διερευνούμε το ζήτημα της κυκλικής οικονομίας στους τομείς του design, της μόδας, της αρχιτεκτονικής, της επιχειρηματικότητας και των αστικών παρεμβάσεων μέσα από το πρίσμα της αξιοποίησης των απορριμμάτων.

Πώς μπορούμε να ξανασκεφτούμε και, κυρίως, να επανασχεδιάσουμε τον κόσμο μας, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε περιβαλλοντική δικαιοσύνη, να παράγουμε και να χρησιμοποιούμε βιώσιμες τεχνολογίες και να αποκτήσουμε την ανθεκτικότητα που απαιτεί η εποχή μας;

Designers, καλλιτέχνες, αρχιτέκτονες, επιστήμονες και ακαδημαϊκοί θα μιλήσουν για βιώσιμες αστικές πρακτικές, αναδεικνύοντας σημαντικά έργα αστικού σχεδιασμού που ενδυναμώνουν τις τοπικές κοινωνίες προάγοντας την ισότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Με αφετηρία την ταχύτατα επεκτεινόμενη πόλη μας – τη γη μας – το πρόγραμμα θα εστιάσει στη διαχείριση των απορριμμάτων μέσα από το φάσμα της τροφής, του νερού και της φύσης και θα υπογραμμίσει τη συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης και παραγωγής ή δημιουργίας.

Οι ομιλητές θα διερευνήσουν διαφορετικά συστήματα διαχείρισης των απορριμμάτων και θα προτείνουν σχεδιαστικές λύσεις στις ορατές περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις που απορρέουν από αυτά. Θα προβάλλουν δίκτυα και πρωτοβουλίες που προάγουν την ανθεκτικότητα και ενισχύουν το κοινωνικό κεφάλαιο με ευαισθητοποίηση των πολιτών για την κλιματική κρίση και τον αντίκτυπό της στην πόλη.

Η πρώτη μέρα του προγράμματος θα παρουσιάσει ομιλίες και συζητήσεις γύρω από συστήματα διαχείρισης των υδάτινων πόρων και της κατανάλωσης τροφής των αστικών κέντρων αλλά και των καινοτόμων πρακτικών που αναπτύσσουν οι δημιουργικές κοινότητες. Η δεύτερη μέρα είναι αφιερωμένη σε μια σειρά εργαστηρίων και masterclasses δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει σε μεγαλύτερο βάθος τις καινοτόμες πρακτικές ανερχόμενων σχεδιαστών.

Πρόγραμμα

Συνέδριο Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022, 14.00–19.00 Εγγραφές
Εργαστήρια και
masterclasses
Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022, 11.00–16.00 Εγγραφές

Κατεβάστε το πλήρες πρόγραμμα του συνεδρίου και την αναλυτική περιγραφή των εργαστηρίων στην ενότητα «Documents» παρακάτω.

Δείτε τα προηγούμενα συνέδρια «Circular Cultures».

Ομιλητές

Ανάμεσα στους Βρετανούς και διεθνείς ομιλητές είναι οι:

  • Seth και Akil Scaffe Smith, Διευθυντές των RESOLVE Collective
  • Jane Withers, Σύμβουλος design, Επιμελήτρια και Συγγραφέας
  • Dr Naho Mirumachi, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Περιβαλλοντικής Πολιτικής στο King’s College London
  • Karishma Rafferty, Festival Programme Manager, Kew Gardens
  • Monish Siripurapu, Ιδρυτής του Ant Studio
  • Mariana Pestana, Συνιδρύτρια και Διευθύντρια των The Decorators, Επιμελήτρια της 5ης Μπιενάλε Design της Κωνσταντινούπολης
  • Βίκυ Μπαρμπόκα, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Διατροφής, WWF Ελλάς
  • Eλένη Σβορώνου, Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης στο WWF Ελλάς
  • Elissa Brunato, Συνιδρύτρια AusBlau Studio
  • Κατερίνα Ζάχου, Επιμελήτρια, Biennale of Western Balkans
  • Απόστολος Κορκολής, Υπεύθυνος Εργαστηρίου Ποιοτικού Ελέγχου, Polyeco S.A.
  • Χριστιάνα Βαρδάκου, Σχεδιάστρια Υφασμάτων
  • Εύα Γρηγοριάδου, Υπεύθυνη Ερευνητικών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων, Urbana
  • Μάρα Αγγελίδου, Γενική Συντονίστρια, InCommOn
  • Eλένη Μυριβήλη, Σύμβουλος για την Κλιματική Ανθεκτικότητα και Chief Heat Officer του Arsht-Rock Resilience Center (Atlantic Council) και του Δήμου Αθηναίων
  • Immy Kaur,Συνιδρύτρια και Διευθύντρια του CIVIC SQUARE
  • Joel De Mowbray και Morgan Da Silva, Διευθυντές του Yes Make
  • Λυδία Καλλιπολίτη, Επίκουρη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Cooper Union, Νέα Υόρκη
  • Κίκα Κυριακάκου, Καλλιτεχνική διευθύντρια του PCAI Polygreen Culture & Art Initiative
  • Xρήστος Καρράς, Εκτελεστικός διευθυντής της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση
  • Alix Bizet, Ερευνήτρια (σε υλικά), designer και εκπαιδευτικός

Σχετικά με το πρόγραμμα «Circular Cultures»

Το «Circular Cultures» είναι ένα νέο πρόγραμμα του British Council για το βιώσιμο design και τη δημιουργική οικονομία στην Ευρώπη, το οποίο έχει στόχο να προωθήσει την ευαισθητοποίηση γύρω από βιώσιμο design, την κυκλικότητα και τον χώρο της δημιουργίας. Επιθυμεί να εγκαθιδρύσει τον κριτικό διάλογο γύρω από το design και την κυκλικότητα, να αναπτύξει δεξιότητες και να δώσει γνώσεις στους πρωτοπόρους δημιουργούς καθώς και να δημιουργήσει ευρωπαϊκά δίκτυα γύρω από τη βιωσιμότητα και την κυκλικότητα.

Στην Ελλάδα, το «Circular Cultures» διοργανώνεται σε συνεργασία με τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση και είναι βασικό κομμάτι της ευρύτερης συνεργασίας του Ιδρύματος Ωνάση με το British Council, με στόχο την ανάπτυξη μιας ενεργής δημόσιας πλατφόρμας για το ηθικό και κυκλικό design, τα υλικά και τη βιώσιμη μόδα.

Το «Circular Cultures» είναι μέρος του «Making Matters», ένα πρόγραμμα του British Council που έχει στόχο να προάγει τον διάλογο γύρω από κυκλικό design. Το διαθεματικό αυτό πρόγραμμα διερευνά πώς οι αρχές της κυκλικής οικονομίας μπορούν να γίνουν καταλύτης για τη δημιουργικότητα, τη συνεργασία και τις αναγεννητικές πρακτικές μέσω της αρχιτεκτονικής, του design και της μόδας.

Πληροφορίες

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε μαζί μας:

Μαρία
Παπαϊωάννου
Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr | 210 369 2336
Κατερίνα
Γαλάνη
Katerina.Galani@britishcouncil.gr | 210 369 2386

To «Circular Cultures: Topographies of Waste» είναι συμπαραγωγή με το Onassis Stegi.

Σε συνεργασία με τη Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα.

Με την υποστήριξη του PCAI Polygreen Culture & Art Initiative.

H διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα υποστηρίζεται από τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση στο πλαίσιο της συμμετοχής στο ευρωπαϊκό δίκτυο Europe Beyond Access, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.