Date
Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016Σάββατο 18 Ιουνίου 2016
Τοποθεσία
Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7, Αθήνα

Το πρόγραμμα «Arts for Social Development» έχει θέσει ως στόχο να φέρει κοντά καλλιτέχνες, καλλιτεχνικούς οργανισμούς και επαγγελματίες του χώρου μαζί με μη κυβερνητικές οργανώσεις και κοινωνικούς επιχειρηματίες με σκοπό να ανταλλάξουν δεξιότητες και απόψεις, να ενημερωθούν για τις εξελίξεις στους παραπάνω τομείς έτσι ώστε να δημιουργήσουν κοινές δράσεις για την τοπική ανάπτυξη.

Το πρόγραμμα είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του British Council, του Υπουργείου Εξωτερικών, του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, του Swedish Institute, του House of Cyprus, του Instituto Cervantes και της Πρεσβείας της Νορβηγίας.

Περιεχόμενο

Το πρόγραμμα θέλει να αναδείξει τη σημασία και τη συμβολή των Τεχνών και του Πολιτισμού στην ανάπτυξη και την ευημερία μιας χώρας. Οι τέχνες αποτελούν ισχυρό εργαλείο για την διαδικασία κοινωνικής επιμόρφωσης διότι έχουν απήχηση και επιτρέπουν τη συμμετοχή ατόμων με διαφορετικό υπόβαθρο και καταβολές. Οι κοινές εμπειρίες μπορούν να αλλάξουν την εικόνα του καθενός για τον εαυτό του και τους γύρω του και να δημιουργήσουν επιπλέον συνδέσεις ανάμεσα στα μέλη της κοινωνίας.

Η τέχνη δεν είναι πλέον κάτι που παράγεται μόνο σε συναυλιακούς χώρους, σε θέατρα και σε μουσεία αλλά έχει μετατραπεί σε ένα ισχυρό εργαλείο για κοινωνική αλλαγή. Όλοι αντιλαμβάνονται πλέον τη σχέση και την άμεση σύνδεση του πολιτισμού με την απασχολησιμότητα, την εκπαίδευση και τη κοινωνία γενικότερα. Ο τομέας της δημιουργικής οικονομίας δεν είναι απλά μια ακόμα καινοτομία, αλλά κάτι που μπορεί να επηρεάσει τη καθημερινότητά μας και τη δομή των κοινωνιών μας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα διοργανωθούν μία σειρά από εργαστήρια, συζητήσεις και εκδηλώσεις.

Στόχοι προγράμματος

  • Να καταστήσουμε σαφές το πόσο σημαντική είναι η επικοινωνία και η συνεργασία μεταξύ καλλιτεχνών, κοινωνικών επιχειρηματιών και κοινωνικών επιχειρήσεων
  • Να προκύψει ένα περιβάλλον όπου αυτό το πνεύμα συνεργασίας μπορεί να ευδοκιμήσει και να παράξει αποτελέσματα
  • Να βοηθήσουμε τους ανθρώπους του χώρου να αναπτύξουν δεξιότητες, να γίνει πιο εύκολη η συνεργασία μεταξύ των ίδιων αλλά και ατόμων από άλλους τομείς και συνεπώς να αυξηθεί η δυναμική του χώρου και η απασχολησιμότητα
  • Να μοιραστούμε τα αποτελέσματά και τις ιδέες μας με ανθρώπους που λαμβάνουν αποφάσεις και που έχουν αναπτύξει σημαντική δράση σε τοπικό και σε διεθνές επίπεδο

Η πολιτιστική πλατφόρμα THEArTistatement

Η πλατφόρμα THEArTistatement, που παρουσιάζεται από το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7, είναι μια πολιτιστική πλατφόρμα δημιουργικής έκφρασης στην οποία καλλιτέχνες και ακτιβιστές από όλο τον κόσμο καλούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους, να προτείνουν θέματα προς συζήτηση και να δουλέψουν μαζί για την αφύπνιση του ευρύτερου κοινού. Σκοπός της πλατφόρμας είναι να δημιουργηθεί μια παγκόσμια ποικιλόμορφη κοινότητα από ακτιβιστές και καλλιτέχνες, η οποία να διέπεται από τα ιδανικά της ελεύθερης βούλησης και της δημοκρατίας, με στόχο τον σχηματισμό μιας δυνατής κίνησης για την περιφρούρηση των ανθρώπινων και των πολιτικών δικαιωμάτων.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, θα διοργανωθούν μια σειρά από συζητήσεις, ημερίδες και εργαστήρια στα οποία ειδικοί θα κληθούν να προτείνουν λύσεις σε συγκεκριμένα θέματα, ενώ παράλληλα μια σειρά από ανθρωπιστικές βοηθητικές δράσεις, όπως σίτιση των αστέγων, εκπαιδευτικές δραστηριότητες για τα παιδιά των προσφύγων, εργαστήρια κλπ. θα πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση.

Πότε 15–18 Ιουνίου 2016, 19.00–22.00
Πού Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7
Πύδνας 7
Βοτανικός
118 55 Αθήνα
Facebook www.facebook.com/events/1315926125089006

Ημερίδα – Ανοιχτή Συζήτηση – Έκθεση

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της EUNIC Athens, έχουμε τη χαρά να σας προσκαλέσουμε σε μια ημερίδα και ανοιχτή συζήτηση με θέμα τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την καλλιτεχνική δημιουργικότητα ως εργαλείο και μέθοδο εργασίας στην διαδικασία κοινωνικής επιμόρφωσης και κοινωνικής ένταξης μεταναστών, προσφύγων και άλλων ομάδων.

Η ημερίδα έχει σκοπό να δημιουργήσει μια πλατφόρμα διαλόγου για την ανταλλαγή εμπειριών, ιδεών και γνώσεων σε ένα πεδίο με δυναμική αλληλεπίδρασης, καθώς και να φέρει σε επαφή μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και άλλους φορείς προκειμένου να ανταλλάξουν πρακτικές, ιδέες και γνώσεις. Παράλληλα στην έκθεση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ημερίδας θα γνωρίσετε καλύτερα τη δουλειά διαφόρων ΜΚΟ που παρουσιάζουν το έργο τους.

Πότε Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016, 10.00–15.00
Πού Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών
Μητσαίων 9
117 42 Αθήνα

Η ημερίδα ήταν ανοιχτή στο κοινό και πραγματοποιείται από το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθηνών με την ευγενή υποστήριξη της Σουηδικής Πρεσβείας, στο πλαίσιο του προγράμματος Arts for Social Development που διοργανώνεται από την EUNIC (European Union National Institutes for Culture).

Πειραματική παράσταση – «Ατρείδες: Τετράδια Κρίσης»

To Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Beton7 παρουσιάζει στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης για έξι μόνο παραστάσεις στις 4, 5, 6, 7, 8 και 26 Νοεμβρίου 2015 την πειραματική παράσταση «Ατρείδες: Τετράδια Κρίσης».

Η παράσταση είναι μια διαδρομή στην ιστορία της κρίσης στην Ελλάδα. Κρίση ταυτότητας, κρίση υπαρξιακή και τελικά κρίση οικονομική. Ποιες είναι οι ομοιότητες της κρίσης στην αρχαία τραγωδία με την κρίση όπως την βιώνουμε εμείς σήμερα; Σκοπός της παράστασης είναι να αναδειχθεί η αναγκαιότητα της αλληλεγγύης στις σημερινές κοινωνίες και ο προβληματισμός πάνω στην ιστορική συνέχεια, και η προοπτική της είναι να παρουσιαστεί και σε χώρους όπου δραστηριοποιούνται διάφορες συλλογικότητες. Ένας πειραματισμός στα όρια επίσης της αρχαίας τραγωδίας.

Μέρος των χρημάτων θα δοθούν στο φορέα «ΜΕΤΑδραση» στη βοήθεια και προστασία της εξαιρετικά ευάλωτης ομάδας των ασυνόδευτων ανηλίκων μεταναστών. Επίσης στο Διαπολιτισμικό Γυμνάσιο Α' Αθήνας που υποστηρίζει τη βοήθεια των μεταναστών στην ενσωμάτωση τους στην Ελλάδα.

Πότε 4, 5, 6, 7, 8 & 26 Νοεμβρίου 2015, 21.00–22.00
Πού Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης
Πειραιώς 206
177 78 Αθήνα
Facebook www.facebook.com/events/418212758379992

I/E Elefsis: Ο Tarek Atoui σε συνεργασία με τους Chris Watson και Alexander Guirkinger

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αισχυλείων 2015, ο Λιβανέζος καλλιτέχνης Tarek Atoui παρουσιάζει το πιο πρόσφατο έργο του «I/E Elefsis», σε επιμέλεια της ομάδας locus Athens. To «I/E Elefsis» είναι ένα project ήχου που αποτελείται από ηχογραφήσεις και παραστάσεις, το οποίο έχει δημιουργηθεί από τον Tarek Atoui αποκλειστικά για την Ελευσίνα από κοινού με τον Βρετανό καλλιτέχνη Chris Watson και τον Γάλλο Alexandre Guirkinger, συνεργάτες του σε Atoui πρόσφατες σημαντικές δουλειές. Στο project θα συμμετέχουν έλληνες και ξένοι μουσικοί που θα πλαισιώσουν τις διαφορετικές παραστάσεις και τα εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της έκθεσης.

Ο Chris Watson είναι μια εμβληματική φιγούρα στο χώρο του field recording, γνωστός και ως ιδρυτής του Cabaret Voltaire και ο Alexandre Guirkinger είναι ένας φωτογράφος που δουλεύει αποκλειστικά με αναλογικές κάμερες διαφορετικών format.

Πότε 3 Σεπτεμβρίου 2015, ώρα 20.30 (Εγκαίνια)
3 Σεπτεμβρίου–11 Οκτωβρίου 2015 (Έκθεση)
Πού Παλαιό Ελαιουργείο
Κανελλοπούλου 1
192 00 Ελευσίνα
Facebook www.facebook.com/events/464422477071194
www.facebook.com/events/674048156064903
www.facebook.com/events/1026392840705800

Παραστάσεις

  • Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015, 20.30
    Tarek Atoui
    Facebook: www.facebook.com/events/464422477071194
  • Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, 21.00
    Tarek Atoui, Acte Vide (Δανάη Στεφάνου, Γιάννης Κοτσώνης), ARTéfacts ensemble (Θοδωρής Βαζάκας, Μάριος Δαπέργολας, Σπύρος Τζέκος) και Πάνος Αλεξιάδης
    Facebook: www.facebook.com/events/674048156064903
  • Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2015, 18.00
    Tarek Atoui, Chris Watson και KK Null
    Facebook: www.facebook.com/events/1026392840705800

Συνέδριο «The Art of Social Development: The Arts for Social Development»

Το συνέδριο «Arts for Social Development» θα εξερευνήσει τον τρόπο που η Τέχνη και η Δημιουργικότητα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως παράγοντες κοινωνικής προόδου και οικονομικής ανάπτυξης, ενώ παράλληλα θα παρουσιάσει τα συμπεράσματα και θα μοιραστεί με το κοινό τις ιδέες που προέκυψαν από μια σειρά εργαστηρίων που πραγματοποιήθηκαν από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο του 2014 στο πλαίσιο του προγράμματος.

Καλλιτέχνες, εκπρόσωποι δημόσιων οργάνων, ακαδημαϊκοί, εκπαιδευτικοί και επιχειρηματίες θα συζητήσουν για την αξία που έχει η συνδιαλλαγή ανάμεσα σε διαφορετικούς τομείς καθώς και ανάμεσα σε καλλιτέχνες, κοινωνικούς επιχειρηματίες και διάφορους οργανισμούς. Παράλληλα, θα εξερευνήσουμε το πώς οι κοινωνικές επιχειρήσεις μπορούν να βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες να εξελιχθούν, να αντιμετωπίσουν τα καθημερινά προβλήματα και να ευαισθητοποιήσουν για μια σειρά μεγάλων κοινωνικών ζητημάτων, δείχνοντας μεγαλύτερο ενδιαφέρον και εκτίμηση προς τις Τέχνες.

Προσκεκλημένοι ομιλητές:

  • Xρήστος Καρράς, Εκτελεστικός Διευθυντής Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών
  • Βασίλης Χαραλαμπίδης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής των Βios και Ρομάντσο
  • Παύλος Κάβουρας, Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Αλέξανδρος Στάνας, Γενικός Διευθυντής ΦΟΥΓΑΡΟ
  • Aμαλία Ζέπου, Αντιδήμαρχος Κοινωνίας των Πολιτών και Δημοτικής Αποκέντρωσης στο Δήμο Αθηναίων
  • Μarzia Macedonio, Διεθνείς Σχέσεις, Φεστιβάλ Αlto, Νάπολη
  • Κωνσταντίνα Zoehrer, Ερευνήτρια Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας και Κοινωνικής Καινοτομίας/Συνιδρύτρια της Κοινωνικής Επιχείρησης 180º
  • Αντιγόνη Γύρα, Καλλιτεχνική Διευθύντρια Kinitiras/Χορογράφος
  • Αύγουστος Βεϊνόγλου, Καλλιτέχνης, Ιδρυτής Snehta Residency
  • Ηλίας Μαρμαράς, Μedia artist και Συνιδρυτής Personal Cinema
  • Βίκυ Βασιλοπούλου, Δημιουργός DanceVacuum
Πότε Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014, 17.00–21.00
Πού Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών
Σίνα 31
106 80 Αθήνα

Pantone Green and a Glass of Lemonade

Το «Pantone Green and a Glass of Lemonade» είναι ένα εργαστήριο/εφήμερο γλυπτό που μέσα από μία συλλογική και συμμετοχική διαδικασία θα παρουσιάσει τον τρόπο με τον οποίο δημιουργούνται και εκτίθενται τα αντικείμενα στο χώρο και θα διερευνήσει τη σχέση ανάμεσα σε συμμετέχοντες και δημιουργούς.

Το «Pantone Green and a Glass of Lemonade» θα πραγματοποιηθεί σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του Bhive και σκοπός του είναι μέσω της ύλης και της δημιουργίας να εστιάσει στις συμπεριφορικές διαδικασίες στην κοινωνία. Μέρη του αρχικού σεναρίου θα διανεμηθούν εκ των προτέρων στους προσκεκλημένους-συμμετέχοντες.

Ένα έργο από τη Βασιλική Σηφοστρατουδάκη σε συνεργασία με την Jessica Dunleavy με την υποστήριξη της Snehta Residency και της EUNIC (Ένωση Μορφωτικών Ινστιτούτων της Ε.Ε.).

Πότε Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014, 15.00–21.00
Πού Bhive
Μηθύμνης 18
Κυψέλη
112 57 Αθήνα
Facebook www.facebook.com/events/618973014877878

Dance – Banoptikon

Η παράσταση «Dance – Banoptikon» είναι μια χορευτική performance όπου οι χορευτές όντας οι ίδιοι μετανάστες μεταφέρουν στη σκηνή τον αποκλεισμό και τη βία που αντιμετώπισαν. Το παιχνίδι αναμειγνύεται με τη πραγματικότητα και οι χορευτές σε μια συνεχή κίνηση προσπαθούν να μιμηθούν τη πάλη για την επιβίωση. Η παράσταση προέκυψε μέσω της συνεργασίας της ομάδας χορού DanceVacuum και της ομάδας media arts Personal Cinema.

Πριν τη παράσταση θα προηγηθεί η παρουσίαση του Banoptikon videogame project από την ομάδα Personal Cinema, το οποίο διερευνά τη συμβολή των μεταναστών στην παραγωγή και τον μετασχηματισμό των διεθνών ψηφιακών δικτύων, αλλά και το πώς οι νέες ψηφιακές τεχνολογίες των δικτύων χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της μετανάστευσης.

Πότε Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014, 20.00–21.00
Πού Σπίτι της Κύπρου
Ξενοφώντος 2Α
105 57 Αθήνα

Εργαστήριο «Create For Change»

Στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Kinitiras Choreography Lab, διοργανώνουμε ένα εργαστήριο για καλλιτέχνες, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες του χώρου με θέμα την έννοια της δημιουργικής βιομηχανίας. Θα παρουσιαστούν παραδείγματα και μελέτες (case studies) και θα προσπαθήσουμε να υπογραμμίσουμε τον ρόλο της δημιουργικής βιομηχανίας στην ευημερία και την κοινωνική ανάπτυξη.

Θα συζητήσουμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν ώστε να δημιουργηθεί και να ευδοκιμήσει ένα περιβάλλον όπου οι συγγραφείς, οι κινηματογραφιστές, οι ποιητές και άλλοι επαγγελματίες του χώρου θα μπορέσουν να αναπτύξουν τις δράσεις τους και να συνεισφέρουν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Επιπλέον θα διερευνήσουμε τον τρόπο για την δημιουργία νέων ευκαιριών καθώς και τα μέσα που θα οδηγήσουν στην αναζωογόνηση παραδοσιακών τομέων της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η πολιτισμική κληρονομιά.

Πότε Σάββατο 12 Ιουλίου 2014, 9.30–18.00
Πού Kinitiras Choreography Lab
Ερεχθείου 22
117 42 Αθήνα

Πληροφορίες

Για περαιτέρω πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Μαρία Παπαϊωάννου:

Email Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr
Τηλέφωνο 210 369 2336