Μία performance ποίησης και spoken word από τη Vanessa Kisuule και την Παυλίνα Μάρβιν
Στο πλαίσιο του εορτασμού των 80 χρόνων του British Council στην Ελλάδα και της Βρετανίας ως Τιμώμενη Χώρα στα Βραβεία Βιβλίου Public, η Vanessa Kisuule και η Παυλίνα Μάρβιν ενώνουν τις φωνές τους στο χώρο της Βιβλιοθήκης «Penrose» της Βρετανικής Σχολής Αθηνών. Η βραβευμένη ποιήτρια και performer από το Bristol και μια από τις πιο ενδιαφέρουσες φωνές της νέας γενιάς στην Αθήνα θα διερευνήσουν το ιδιωτικό και το δημόσιο αφήγημα 80 χρόνια πριν και 80 χρόνια μετά μέσα από την ποίηση και τις λέξεις που συνθέτουν το σώμα της δουλειάς τους.
Τί βλέπει μια ποιήτρια-performer στο παρελθόν της Ελλάδας, της Βρετανίας και στον υπόλοιπο κόσμο; Και τί μπορεί να αποκαλύπτουν τα ευρήματα μιας ποιητικής αρχαιολογίας του μέλλοντος για τη ζωή, τη φύση και τον πολιτισμό σε 80 χρόνια από τώρα; Οι δύο ποιήτριες θα συνθέσουν μία performance με αυτά τα ερωτήματα στο επίκεντρο, εμπλουτισμένη από την in situ συνάντησή τους στην Αθήνα.
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο ποιητής και κριτικός Παναγιώτης Ιωαννίδης.
Μετά την εκδήλωση, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους συγγραφείς και να μοιραστεί μαζί τους ένα ποτήρι κρασί.
Η είσοδος είναι ελεύθερη: www.facebook.com/events/2537922726491969
Vanessa Kisuule
Η Vanessa Kisuule είναι συγγραφέας και performer με βάση το Bristol. Έχει στην κατοχή της περισσότερους από δέκα τίτλους slam, ανάμεσά τους του Roundhouse Slam 2014, το Hammer and Tongue National Slam 2014 και το Nuoryican Poetry Slam. Η δουλειά της έχει παρουσιαστεί στο BBC iPlayer, το Radio 1, το «Woman’s Hour» του Radio 4, στη Guardian, το Blue Peter, το Sky TV, το Don’t Flop αλλά και το TEDx. Πέρα από τη Βρετανία, έχει παρουσιάσει performances διεθνώς στη Βιέννη, το Βέλγιο, τη Γερμανία, το Μπαγκλαντές, τη Βαρκελώνη, το Όσλο, τη Φινλανδία, τη Ρουμανία, τη Νέα Υόρκη και τη Βραζιλία. Έχει εκδώσει δύο ποιητικές συλλογές με την Burning Eye Books – «Joyriding The Storm» (2014) και «A Recipe For Sorcery» (2017) – και η δουλειά της έλαβε ειδική μνεία στο Forward Poetry Prize Anthology 2019. Έχει λάβει υποτροφίες από το Jerwood Micro Arts Bursary και το Leverhulme Arts Scholarship το 2017, ενώ την ίδια χρονιά η παράστασή της «SEXY» περιόδευσε με την υποστήριξη του Arts Council England. Είναι η Bristol City Poet για τα έτη 2018–20.
Παυλίνα Μάρβιν
H Παυλίνα Μάρβιν γεννήθηκε στην Αθήνα το 1987, αλλά μεγάλωσε στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε Ιστορία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εκπονεί διδακτορική διατριβή με θέμα την εθνική πολιτική για το βιβλίο. Υπήρξε συνεκδότρια του περιοδικού «Τεφλόν». Μελέτησε ποίηση στο διετές εργαστήριο του Ιδρύματος Τάκη Σινόπουλου (2007–09). Το πρώτο της βιβλίο, «Ιστορίες απ’ όλον τον κόσμο μου», κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Κίχλη (2017) και τιμήθηκε με το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή της Εταιρείας Συγγραφέων «Γιάννης Βαρβέρης». Ως συγγραφέας και performer, έχει συμμετάσχει σε πολλά διακαλλιτεχνικά γεγονότα και φεστιβάλ, στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέρος της δουλειάς της έχει μεταφραστεί στην αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική, ινδική (Bengali) και σερβοκροατική γλώσσα.
Παναγιώτης Ιωαννίδης
Ο Παναγιώτης Ιωαννίδης γεννήθηκε το 1967 στην Αθήνα, όπου και ζει. Έχει δημοσιεύσει (από τις Εκδόσεις Καστανιώτη) τρία βιβλία ποίησης – «Το σωσίβιο» (2008), «Ακάλυπτος» (2013) και «Πολωνία» (2016) – ενώ αναμένεται ο «Ρινόκερως». Είναι επίσης ένας από τους συγγραφείς του συλλογικού δοκιμιακού βιβλίου «Μια συζήτηση για την ποίηση τώρα» («ΦΡΜΚ», 2018). Ποιήματά του έχουν περιληφθεί σε δύο αγγλόγλωσσες ανθολογίες – T. Chiotis, «Futures» («Penned in the margins», 2015) και K. Van Dyck, «Austerity Measures» (Penguin, 2016, NYRB Books, 2017) – δύο γερμανικές, και σε περιοδικά στα ελληνικά, αγγλικά, πολωνικά, σουηδικά και τουρκικά. Έχει μεταφράσει αγγλόγλωσση ποίηση (π.χ. Σ. Χήνυ, Ρ. Κρήλυ, Τ. Γκανν, Ντ. Χάρσεντ, κ.ά.), είναι υπεύθυνος για την ποίηση στο μηνιαίο περιοδικό «The Books’ Journal» και στο «Und.Athens», μέλος της συντακτικής επιτροπής του εξαμηνιαίου περιοδικού για την ποίηση, την θεωρία και τα εικαστικά «ΦΡΜΚ», και επιμελείται τις μηνιαίες ποιητικές συναντήσεις «Με τα λόγια (γίνεται)».
Η εκδήλωση είναι σε συνεργασία με τα Βιβλιοπωλεία Public και τη Βρετανική Σχολή Αθηνών.
Πληροφορίες
Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με την Κατερίνα Γαλάνη:
Katerina.Galani@britishcouncil.gr | |
Τηλέφωνο | 210 369 2386 |