By Elisabeth Jackson

04 Ιουλίου 2017 - 17:48

Σπουδαστές εξασκούν τα Αγγλικά τους με εφαρμογές για smartphones

Αν είστε πολυάσχολοι ίσως σας είναι δύσκολο να βρείτε τον χρόνο για να κάνετε εξάσκηση στα Αγγλικά σας. Ωστόσο, ακόμα και στις πιο γεμάτες μέρες υπάρχουν «κενά», όταν απλά περιμένετε κάτι, είτε είναι το λεωφορείο, είτε στέκεστε σε μια ουρά ή περιμένετε να βράσει το νερό στον βραστήρα. Δεν θα ήταν ωραία αν μπορούσατε να κάνετε και λίγο εξάσκηση στη γλώσσα σε αυτά τα μικρά διαστήματα;

Η Elisabeth Jackson, η οποία μαθαίνει μια ξένη γλώσσα αλλά είναι και πολυάσχολη καθηγήτρια του British Council, μας αποκαλύπτει μερικές από τις αγαπημένες της συμβουλές για να κάνετε εξάσκηση στα Αγγλικά στην καθημερινότητά σας.

Την επόμενη φορά που θα κάνετε γυμναστική: εξασκηθείτε στο μέτρημα στα Αγγλικά

Αυτό το σκέφτηκα όταν έκανα ποδήλατο στο γυμναστήριο. Έχετε παρατηρήσει ότι έρχεται μια στιγμή καθώς κάνετε ποδήλατο ή τρέχετε που είστε τόσο κουρασμένοι που θέλετε να σταματήσετε; Λοιπόν, τότε είναι η καταλληλότερη στιγμή για να αρχίσετε την εξάσκηση με τους αριθμούς. Πείτε στον εαυτό σας ότι θα συνεχίσετε μέχρι να μετρήσετε σωστά ως το 100 στα Αγγλικά (ή να μετρήσετε αντίστροφα από το 100 ως το 1 για μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας). Αν ο εγκέφαλός σας επικεντρωθεί στο μέτρημα αντί στην κούραση, αποσπάται η προσοχή σας από την κούραση ενώ παράλληλα κάνετε εξάσκηση και στις γνώσεις σας!

Την επόμενη φορά που θα χρησιμοποιήσετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς: περιγράψτε ό,τι βλέπετε

Όταν χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή είστε επιβάτης σε αυτοκίνητο, οι εικόνες εναλλάσσονται. Αν αρχίσετε να τις περιγράφετε, όχι μόνο βρίσκετε κάτι να κάνετε αλλά παραμένετε σε εγρήγορση. Το καλό με τις περιγραφές των εικόνων που βλέπετε είναι ότι μπορείτε να τις προσαρμόσετε σε οποιοδήποτε επίπεδο γνώσης Αγγλικών όπως και τον βαθμό στον οποίο θα αναλύσετε τις λεπτομέρειες των όσων βλέπετε.

Αν έχετε μόλις αρχίσει να μαθαίνετε Αγγλικά, ξεκινήστε με απλά αντικείμενα όπως «a red car» ή «two women». Εναλλακτικά μπορείτε απλά να απαντάτε σε ερωτήσεις όπως: «What colour is the church?» Οι πιο προχωρημένοι, μπορείτε να εξασκηθείτε σε πιο λεπτομερείς περιγραφές χρησιμοποιώντας πολλά επίθετα: για παράδειγμα, «a tired-looking man is jogging past a yapping dog».

Στόχος της άσκησης αυτής είναι να σας βοηθήσει να εξασκηθείτε στη ροή του λόγου και το λεξιλόγιο. Θα βελτιώσετε επίσης την ικανότητά σας να περιγράφετε μέρη και καταστάσεις στα Αγγλικά.

Κρατώντας σημειώσεις θα μπορείτε να ελέγχετε αν είστε σωστοί

Είναι καλή ιδέα να έχετε ένα σημειωματάριο μαζί σας ώστε να ελέγχετε τις προτάσεις και το λεξιλόγιό σας όταν φτάνετε στο σπίτι σας. Αντί για αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιείτε μία εφαρμογή για σημειώσεις στο κινητό σας όπως το Evernote για να ελέγξετε ό,τι θέλετε αργότερα. Μπορείτε επίσης να κρατάτε μια λίστα με το λεξιλόγιο που προσπαθείτε να μάθετε για να ανατρέχετε εύκολα σε αυτό όποτε έχετε λίγο ελεύθερο χρόνο.

Γεμίστε το τηλέφωνό σας με υλικό μελέτης

Να έχετε υλικό που σας ενδιαφέρει στο κινητό σας έτοιμο για την περίπτωση ενός απρόοπτου κενού, όπως όταν περιμένετε στην τράπεζα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σύντομα άρθρα ή podcast, χρήσιμες εφαρμογές ή ακόμα και μια λίστα με ανώμαλα ρήματα που προσπαθείτε να μάθετε. Αν έχετε προεπιλέξει το υλικό που σας ενδιαφέρει και το έχετε έτοιμο μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτά τα λίγα λεπτά που έχετε στη διάθεσή σας μελετώντας.

Μία φορά την εβδομάδα ή κάθε δεκαπενθήμερο, προσθέστε νέο υλικό στη φορητή «βιβλιοθήκη» σας για να έχετε πάντα κάτι καινούργιο. Αφιερώστε 20 λεπτά για να δείτε με προσοχή τη λίστα με τους σελιδοδείκτες σας, τους συνδέσμους που έχετε αποθηκεύσει στο Facebook, και να κατεβάσετε επεισόδια από τα αγαπημένα σας podcast. Ταυτόχρονα θα μπορούσατε να ανανεώσετε τη λίστα του λεξιλογίου προσθέτοντας καινούργιες λέξεις ή αφαιρώντας εκείνες που θεωρείτε ότι πλέον έχετε μάθει.

Γεμίστε τη ζωή σας με Αγγλικά

Προσπαθήστε να περιβάλλεστε από τα Αγγλικά όσο περισσότερο γίνεται διότι αν έχετε έτοιμο υλικό μελέτης είναι πολύ πιο πιθανό να βρείτε τελικά τον χρόνο να μελετήσετε.

Αν ορίσετε ως αρχική σελίδα του browser που χρησιμοποιείτε έναν ειδησεογραφικό ιστότοπο και αν γεμίσετε την αρχική σελίδα σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με σελίδες και ομάδες στα Αγγλικά, θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να βρίσκετε υλικό για εξάσκηση και ουσιαστικά να εξασφαλίζετε χρόνο για μελέτη χωρίς καν να το αντιληφθείτε.

Είναι συχνά πιο εύκολο να εντάξετε στη ζωή σας ένα σύντομο βίντεο και βίντεο κλιπ στο YouTube, από ότι μία ταινία. Κατά τον ίδιο τρόπο, αν έχετε μία λίστα με βίντεο που θέλετε να δείτε στο YouTube εξοικονομείτε χρόνο. Αφού δείτε μερικά από αυτά, θα βρείτε πολλά περισσότερα μέσα από τα προτεινόμενα βίντεο στην αρχική σελίδα του YouTube.

Δείτε με προσοχή όλα όσα κάνετε αυτή τη στιγμή online – υπάρχει κάτι το οποίο μπορείτε να κάνετε αλλάζοντας τη γλώσσα στα Αγγλικά;

Φτιάξτε μία λίστα με ό,τι θέλετε να κάνετε ή μία λίστα μελέτης

Σας έχει τύχει ποτέ να βρείτε τον χρόνο για να μελετήσετε αλλά τελικά να σας πάρει ένα τέταρτο μόνο και μόνο για να αποφασίσετε με τι να ασχοληθείτε; Αν έχετε φτιάξει μία λίστα με ό,τι θέλετε να μελετήσετε θα έχετε έτοιμες τις επιλογές και έτσι θα αρχίσετε αμέσως, αξιοποιώντας στο έπακρο τον χρόνο που διαθέτετε για μελέτη.

Δημιουργείστε τη λίστα σας με τέτοιο τρόπο ώστε να περιλαμβάνει όλες τις προτιμήσεις σας ως προς το τι θέλετε να μελετήσετε και έχετε υπόψη σας ότι κάποιες φορές ίσως θέλετε να δοκιμαστείτε περισσότερο διαβάζοντας κάτι καινούργιο και άλλες φορές ίσως να θέλετε κάτι εύκολο και γρήγορο. Αυτό μπορεί να είναι επανάληψη του πιο πρόσφατου μαθήματός σας στα Αγγλικά ή να ξανακούσετε ένα podcast που έχετε ήδη ακούσει και να δείτε αν αυτή τη φορά το καταλαβαίνετε καλύτερα. Δεν είναι κακό να ανακυκλώνεται το υλικό, αρκεί να υπάρχει αρκετή ποικιλία για να σας κρατά το ενδιαφέρον.

Ορίστε χρονικούς στόχους αντί για ποσοτικούς στόχους

Μου είναι πιο εύκολο και με ικανοποιεί περισσότερο να θέτω χρονικούς στόχους στη μελέτη μου. Τις πιο πολλές φορές είναι πιο πιθανό να καταφέρω να ενσωματώσω 15 λεπτά μελέτης στον χρόνο μου από το να καταφέρω να διαβάσω ένα ολόκληρο άρθρο, κάτι που μπορεί να δυσκολεύει ακόμα και τους μαθητές ενδιάμεσου επιπέδου.

Οι στόχοι αυτοί μπορεί επίσης να αφορούν τη συχνότητα – για παράδειγμα μπορείτε να βάλετε στόχο να κάνετε επανάληψη στο λεξιλόγιο τρεις φορές την εβδομάδα.

Για παράδειγμα, κάποιοι από τους στόχους σας μπορεί επίσης να είναι:

  • να προσπαθήσετε να ακούτε πέντε λεπτά από το αγαπημένο σας podcast ή audiobook στα Αγγλικά κάθε μέρα
  • να αποθηκεύσετε ένα eBook στα Αγγλικά στο τηλέφωνο ή το tablet σας και να προσπαθήσετε να διαβάζετε 10–15 λεπτά την ημέρα.

Ελπίζω να σας φάνηκαν χρήσιμες οι παραπάνω συμβουλές για το πώς να μαθαίνετε Αγγλικά κάθε μέρα από λίγο!

Χρήσιμοι σύνδεσμοι