Σε συνεργασία με το Kingston Writing School και το Πανεπιστήμιο του Kingston ανακοινώνουμε τη διοργάνωση της έκτης ετήσιας Διεθνούς Θερινής Ακαδημίας Δημιουργικής Γραφής στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Η Ακαδημία δίνει την ευκαιρία σε συγγραφείς από όλο τον κόσμο να αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα, να βελτιώσουν τις δεξιότητες και το ταλέντο τους, και να εργαστούν εντατικά σε ένα περιβάλλον που ευνοεί το διάλογο και τη δημιουργία υπό την καθοδήγηση έμπειρων και καταξιωμένων συγγραφέων σε συνεργασία με το Kingston Writing School του Πανεπιστημίου του Kingston στο Λονδίνο. Oι Ed Docx, Ahren Warner, Ann Fischer Wirth, Norma Clarke, Rachel Cusk, Adam Baron, Aimee Parkinson, KJ Orr και Maurice Walsh είναι μόνο κάποιοι από τους συγγραφείς και καθηγητές που έχουν διδάξει τα προηγούμενα χρόνια στην Ακαδημία.
Φέτος, η Ακαδημία προσφέρει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στη δημιουργική γραφή και να εξασκηθούν στη μυθοπλασία, την ποίηση, την επιμέλεια κειμένου και τις εκδόσεις, καθώς και στη συγγραφή περιεχομένου για το διαδίκτυο υπό την καθοδήγηση καταξιωμένων συγγραφέων και ακαδημαϊκών.
Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε τμήματα της μίας εβδομάδας στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ή συνδυαστικά σε περισσότερα από ένα τμήματα. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή από τις 18.30 έως τις 21.00 και στις δύο πόλεις.
Στο πλαίσιο της Ακαδημίας θα διοργανώσουμε μια σειρά διαλέξεων/αναγνώσεων με θέμα τη σύγχρονη βρετανική λογοτεχνία. Τα μαθήματα και οι ομιλίες θα διεξαχθούν στα Αγγλικά. Ακολουθούν οι ημερομηνίες, καθώς και οι πληροφορίες για κάθε τμήμα.
Αθήνα
Μυθοπλασία/Flash Fiction με τον Paul McVeigh
4–8 Ιουνίου 2018
- Απευθύνεται σε αρχάριους ή/και σε πιο έμπειρους συγγραφείς, οι οποίοι επιθυμούν να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις αφηγηματικές τους δεξιότητες.
- Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν το είδος της μικρής φόρμας και πιο συγκεκριμένα του flash fiction, και θα συζητήσουν γύρω από αυτό με αφορμή το έργο διάφορων συγγραφέων, εξετάζοντας τις πηγές της έμπνευσής τους. Επίσης θα έχουν την ευκαιρία να πειραματιστούν με τη γλώσσα και το ύφος.
- Το εργαστήριο θα επικεντρωθεί σε ασκήσεις, στον πειραματισμό, στην εποικοδομητική κριτική και στον διάλογο σε ένα φιλικό και υποστηρικτικό περιβάλλον.
Μη Μυθοπλαστική πεζογραφία με τον John Man
4–8 Ιουνίου 2018
- Απευθύνεται σε αρχάριους ή/και σε πιο έμπειρους συγγραφείς, οι οποίοι ασχολούνται με τη μη μυθοπλαστική πεζογραφία, καθώς και σε δημοσιογράφους που θέλουν να βελτιώσουν τις τεχνικές γραφής τους.
- Μέσα από στοχευμένες ασκήσεις οι συμμετέχοντες θα εξετάσουν στρατηγικές σχετικά με τα πέντε βασικά στάδια ανάπτυξης των κειμένων τους: Περιεχόμενο (Επιλέγοντας το θέμα), Πηγές (Συγκεντρώνοντας το πρωτογενές υλικό), Δομή (Μετατρέποντας τα γεγονότα σε αφήγηση), Ύφος (Σύγκριση ακαδημαϊκής και δημοσιογραφικής γραφής), Προώθηση (Εκδοτικοί πράκτορες, συμβόλαια και δημόσιες σχέσεις).
Μυθοπλασία/Fiction με την Suzy Joinson
11–15 Ιουνίου 2018
- Απευθύνεται σε συγγραφείς που επιθυμούν να βελτιώσουν τις μυθοπλαστικές τους δεξιότητες, ιδιαίτερα στη μυθιστορηματική φόρμα και στο διήγημα.
- Το εργαστήριο θα ακολουθήσει μία πρακτική προσέγγιση για την παραγωγή ενός συνεκτικού έργου μέσα από την επεξεργασία προσχεδίων και αρχικών ιδεών, ώστε να βοηθήσει τους συγγραφείς να εξελίξουν τα γραπτά τους.
- Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τα διάφορα στοιχεία της συγγραφικής τέχνης: τους χαρακτήρες, την αίσθηση του χρόνου και του τόπου, την αφηγηματική εξέλιξη, την πλοκή και το ύφος.
Ποίηση με την Siobhán Campbell
11–15 Ιουνίου 2018
- Απευθύνεται σε αρχάριους ή/και σε πιο έμπειρους συγγραφείς, οι οποίοι επιθυμούν να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους στον ποιητικό λόγο.
- Οι συμμετέχοντες θα πειραματιστούν με την ποιητική φόρμα και την κατασκευή ενός ποιήματος μέσα από σχετικές ασκήσεις, αντλώντας έμπνευση από το φυσικό περιβάλλον, τη βιωμένη εμπειρία και την προσωπική ενατένιση.
- Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει αναγνώσεις αξιόλογων παραδειγμάτων από τη σύγχρονη ποιητική παραγωγή και θα ενθαρρύνει τους συμμετέχοντες να βελτιώσουν τα δικά τους ποιήματα με άξονα τη φόρμα, τη μουσικότητα και το εννοιολογικό περιεχόμενο των λέξεων.
Γράφοντας για το διαδίκτυο (blogging) με την Sinead Keegan
18–22 Ιουνίου 2018
- Απευθύνεται σε αρχάριους ή/και σε πιο έμπειρους συγγραφείς, οι οποίοι θέλουν να ανακαλύψουν τα μυστικά της συγγραφής κειμένων για το διαδίκτυο.
- Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εξασκηθούν στη συγγραφή κειμένων για διάφορα ηλεκτρονικά μέσα.
- Το εργαστήριο θα συνδυάσει πρακτικές ασκήσεις και εξατομικευμένες συμβουλές σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον.
Genre Fiction (SciFi, Παιδική/Νεανική λογοτεχνία) με την N.M. Browne
18–22 Ιουνίου 2018
- Το σεμινάριο απευθύνεται σε αρχάριους ή/και σε πιο έμπειρους συγγραφείς, οι οποίοι επιθυμούν να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις αφηγηματικές τους δεξιότητες.
- Οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν τα βασικά στοιχεία που συνθέτουν ένα αποτελεσματικό μυθοπλαστικό κείμενο και ιδιαίτερα τις τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιούνται στη συγγραφή συγκεκριμένων λογοτεχνικών ειδών όπως η φανταστική λογοτεχνία και η επιστημονική φαντασία, το ιστορικό μυθιστόρημα, η αστυνομική λογοτεχνία, και η παιδική και νεανική λογοτεχνία.
- Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει πρακτικές ασκήσεις με ακόλουθο αναλυτικό σχολιασμό και εξατομικευμένη καθοδήγηση, προκειμένου να βοηθήσει τους συμμετέχοντες να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν τη δική τους λογοτεχνική ταυτότητα.
Εκδόσεις/Επιμέλεια Κειμένων με την Judith Watts
25–29 Ιουνίου 2018
- Οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν εργαλεία και μεθόδους επιμέλειας κειμένων, ενώ θα διερευνηθούν ζητήματα προώθησης του έργου τους, προσέγγισης εκδοτικών οίκων κλπ.
- Θα διερευνηθεί η τρέχουσα κατάσταση στον εκδοτικό χώρο σχετικά με τα διάφορα είδη γραφής καθώς και οι δυνατότητες των συμμετεχόντων να προωθήσουν τα γραπτά τους.
- Θα συζητηθούν θέματα όπως τα είδη των εκδοτών, τα πλεονεκτήματα της ηλεκτρονικής έκδοσης, η παγκόσμια αγορά αλλά και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Θεσσαλονίκη
Μυθοπλασία/Flash Fiction με την Heidi James
18–22 Ιουνίου 2018
- Απευθύνεται σε αρχάριους ή/και σε πιο έμπειρους συγγραφείς που επιθυμούν να αναπτύξουν και να βελτιώσουν τις αφηγηματικές τους δεξιότητες.
- Το εργαστήριο θα επικεντρωθεί σε ασκήσεις, στον πειραματισμό, στον διάλογο και στην εξατομικευμένη κριτική των κειμένων των συμμετεχόντων, με σκοπό τη βελτίωση των γνώσεων, των ικανοτήτων και της συγγραφικής τους αυτοπεποίθησης, σε ένα φιλικό και υποστηρικτικό περιβάλλον.
- Το εργαστήριο θα εξετάσει το flash fiction ως ξεχωριστό μυθοπλαστικό είδος και παράλληλα ως θεμέλιο για την ανάπτυξη εκτενέστερων έργων.
Σαββατιάτικα Λογοτεχνικά Πρωινά
Με αφορμή την πραγματοποίηση της Διεθνούς Θερινής Ακαδημίας Δημιουργικής Γραφής και την παρουσία μιας ομάδας διακεκριμένων βρετανών συγγραφέων και ειδικών της δημιουργικής γραφής στην Αθήνα, έχουμε τη χαρά να σας προσκαλέσουμε σε τρεις εκδηλώσεις γνωριμίας με τη σύγχρονη βρετανική λογοτεχνική παραγωγή μέσα από αναγνώσεις και συζητήσεις που παρουσιάζουμε τα τρία πρώτα Σάββατα του Ιουνίου.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 9, 16 και 23 Ιουνίου 2018 στο Καφέ στο Κήπο του Νομισματικού Μουσείου και είναι ανοιχτές στο κοινό:
Ημερομηνία/Ώρα | Εκδήλωση | Θέμα |
9 Ιουνίου, 11.00 |
Ο Paul McVeigh και ο John Man συζητούν με τον Νίκο Βατόπουλο | «Οι τόποι ως πρωταγωνιστές στις γραπτές ιστορίες» |
16 Ιουνίου, 11.00 |
Η Suzy Joinson και η Siobhan Campbell συζητούν με την Αμάντα Μιχαλοπούλου | «Τρεις γυναίκες σε μια καρέκλα – Γυναίκες στα μονοπάτια της γραφής» |
23 Ιουνίου, 11.00 |
Η Sinead Keagan και η N.Μ. Browne συζητούν με την Ευτυχία Γιαννάκη | «Το μέλλον των κόσμων που χτίζουν οι λέξεις – τι μπορεί να φέρει το μέλλον για τους συγγραφείς, τους αναγνώστες και όσα είναι μεταξύ τους;» |
www.facebook.com/events/250540375494807 |
Τις συζητήσεις θα συντονίσει ο συγγραφέας Βαγγέλης Προβιάς.
Πιστοποιητικά
Μετά την ολοκλήρωση των μαθημάτων θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.
Βασικές πληροφορίες
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων |
|
Απαιτήσεις συμμετοχής |
|
Δίδακτρα |
€380
|
Διάρκεια προγράμματος | 12,5 ώρες εργαστηρίων + ατομικό ή ομαδικό tutorial + reading |
|
|
Πώς μπορώ να κάνω αίτηση;
Συμπληρώστε την αίτηση συμμετοχής και στείλτε την στην Μαρία Παπαϊωάννου στη διεύθυνση Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr.
Σημειώστε:
- Οι ενδιαφερόμενοί θα πρέπει να υποβάλουν δείγμα της δουλειάς τους στα Αγγλικά: μια επιλογή ποιημάτων (έξι ποιήματα) ή ένα πεζό (περίπου 2000 λέξεων), ανάλογα με το τμήμα που έχουν επιλέξει.
- Επιθυμητό επίπεδο στην Αγγλική γλώσσα ισοδύναμο με 6,5 IELTS (συνολικά) και 7,0 IELTS (γραπτά)
Πώς μπορώ να καταβάλω τα δίδακτρα;
Μόλις λάβετε επιβεβαίωση της συμμετοχής σας, θα σας ζητήσουμε να πληρώσετε τα δίδακτρα.
- Για πληρωμή αν είστε κάτοικος Ελλάδας: με μετρητά ή πιστωτική κάρτα (VISA, DINERS και MASTERCARD) στα γραφεία μας στην Αθήνα (Πλατεία Κολωνακίου 17, 106 73 Αθήνα), Δευτέρα έως Παρασκευή, 09.00–14.30.
- Για πληρωμή από το εξωτερικό ή αν μένετε εκτός Αθηνών: με κατάθεση στο λογαριασμό του British Council:
Citibank – Αριθμός λογαριασμού: 0/444215/003
IBAN: GR51 0840 0010 0000 0044 4215 003
Αναγράψετε το όνομά σας με την ένδειξη «Creative Writing» στο πεδίο «Αιτιολογία»
του καταθετήριου αποκόμματος (π.χ. Ελένη Παπανικολάου, Creative writing) και
στείλτε την απόδειξη ηλεκτρονικά στο Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr.
Γενικοί όροι
- Διατηρούμε το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές στο περιεχόμενο του προγράμματος των τμημάτων.
- Διατηρούμε το δικαίωμα να μη δημιουργήσουμε τμήμα με λιγότερους από έξι σπουδαστές και να επιστρέψουμε τα δίδακτρα σε αυτή την περίπτωση.
- Δεν είναι δυνατή η επιστροφή των διδάκτρων μετά το ξεκίνημα των μαθημάτων.
- Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε τη θέση σας στο πρόγραμμα μέχρι να γίνει η αποπληρωμή των διδάκτρων.
- Συνήθως ο αριθμός των συμμετεχόντων σε κάθε τμήμα δεν υπερβαίνει τους 15.
Πληροφορίες
Για περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τη Διεθνή Θερινή Ακαδημία Δημιουργικής Γραφής, επικοινωνήστε με την Μαρία Παπαϊωάννου:
Μαρία Παπαϊωάννου
British Council
Πλατεία Κολωνακίου 17
106 73 Αθήνα
Ελλάδα
Τηλέφωνο +30 210 369 2336 / 333
Email Maria.Papaioannou@britishcouncil.gr